Iguazu (Braziliaanse kant)

Ook vandaag bezoeken we weer de Iguazu watervallen, maar deze keer vanaf de Braziliaanse kant. Gelukkig hebben we deze keer geen haast en kunnen we eerst rustig ontbijten voordat we om kwart over 8 bij het hotel vertrekken.

We gaan eerst nog even geld wisselen, want er moet (voor sommigen) flink betaald worden vandaag. Samen met 7 reisgenoten EN onze reisleidster Kolja gaan we namelijk de helicopter vlucht doen. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van deze reis. De vlucht duurt maar een minuut of 10 maar het geeft je een prachtig overzicht van deze majestueuze watervallen in al haar glorie. Hele mooie beleving. 

Na de vlucht rijden we door naar het park waar we eerst een kaartje kopen en vervolgens met onze eigen bus nog een stuk doorrijden. De gate van het park light namelijk nog 11 kilometer van de watervallen verwijderd. Waar we gisteren aan de Argentijnse kant nog heel dicht op de watervallen stonden heb je hier aan de Braziliaanse kant een veel mooier uitzicht op de weidsheid er van en kan je hele mooie overzichtsfoto’s maken. We wandelen hier een kleine 2 uur rond en als we aan het einde van de route zijn begint het ook te regenen. Beter kan je het niet plannen.

We rijden terug naar het hotel, en ik ga daarna direct met nog 5 anderen een excursie doen die niet in het schema van Sawadee staat maar waar een reisgenote mee kwam. Op een kleine 45 minuten rijden ligt namelijk de op een na grootste stuwdam van de wereld. Het was heel lang de grootste maar inmiddels hebben ze in China een nog grotere gebouwd. Maar eerst gaan we lunchen in een restaurantje waar je van alles op je bord kan scheppen maar per gewicht wordt afgerekend. Leuk concept omdat je zo ook van alles kan proberen. Er waren denk ik wel 50 bakken met verschillende hapjes.

Daarna dus door naar de Itaipu dam. We worden gebracht in een ruime en redelijk luxe Mercedes bus en voor de deur afgezet. Er zijn hier nog veel meer toeristen en na het kopen van een kaartje sluiten we aan bij de rij voor de open bussen die hier rondrijden en waarin ook uitleg over de dam wordt verteld in meerdere talen. Blijkbaar levert deze ene dam 17% van alle electriciteit in Brazilie en 75% van alle electriciteit in Paraguay. Er stroomt net zoveel water door de 11 meter brede pijpen als door de hele Iguazu watervallen op hun piek. We maaken een paar stops op het complex, dat voor de helft van Brazilie en voor de helft van Paraguay is (dus technisch gesproken ben ik ook in Paraguay geweest vandaag).

Iets voor 5 uur rijden we weer richting hotel en rond half 6 stap ik mijn kamer weer in om te douchen en klaar te maken voor het eten om 7 uur. Met een grote groep eten we vandaag bij restaurant Cinco. Ik kan dat iedereen in grote groepen van harte afraden. Niet alleen duurt het ruim een uur voordat er wat eten op tafel staat, maar daarna, ondanks meerdere keren herhalen en namen opgeven bij het bestellen, weten ze niet meer wie nu wat heeft gegeten. Na een half uur waarbij de mannen bezig waren met bonnetjes en ze toen nog een keer een rondje wilde vragen wie wat heeft gegeten, greep Kolja in en regelde ze dat we een voor een bij de kassa gingen aangeven wat we hadden gebruikt en dat direct konden afrekenen. Dik na tien uur waren we pas terug in het hotel. Ik schrijf nog even een stukje en duik dan mijn bed in. Morgen kunnen we gelukkig uitslapen, we vertrekken dan pas om 9 uur.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag