Home » Balkan (2023) » Zabljak – Katun
May
13

We verlaten het hotel weer en we gaan door naar Katun Vranjak dat op ongeveer 1800 meter hoogte ligt. Onderweg stoppen we nog in het dorpje beneden waar vandaag de supermarkt nog open is, morgen is het zondag en is alles dicht.

We zitten hier in het Bjelasica gebergte en we rijden tot aan een ski resort waar al veel hotels staan maar er nog veel meer in aanbouw zijn. De bus brengt ons niet verder want de weg naar de eco village is zo slecht dat de bus daar niet kan komen. De bagage wordt opgehaald door een SUV en wij moeten zelf omhoog lopen. Dat is dus al een wandeling van een klein half uur steil bergop.

Na de traditionele lunch hebben we nog even tijd om wat spullen bij elkaar te pakken en dan beginnen we aan de wandeling van vandaag. De bedoeling is dat we naar de top van de Zekova Glava lopen. Maar dat is dus echt steil omhoog en in het begin stap ik al op een stukje sneeuw en zak er een meter diep in. Ik besluit samen met Ido de weg te volgen. Die gaat niet helemaal naar de top maar ik vind het mooi genoeg. Er ligt hier nog veel sneeuw, het is koud en ondertussen begint het ook nog te regenen.

Na anderhalf uur wandelen zien we de anderen naar beneden komen en de reisleiders willen nog door naar een punt omhoog angst de weg waarvan wij al zeiden dat dat nog wel een dik uur extra is. En er komen steeds donkerdere wolken onze kant op. Samen met Ido en Erik besluiten wij dan ook terug te gaan lopen. Nog voordat we terug bij de eco village zijn komt de rest ook al terug, die hadden toch ook van de extra beklimming afgezien.

Het diner is ook weer traditioneel met pasta en gehaktballetjes en dan moeten we de huisjes is. We zijn verdeeld over 4 huisjes waarvan er maar 2 een toilet en douche hebben. De huisjes hebben ook alleen een houtkachel en wel verlichting maar geen stopcontacten. Erg primitief dus. Ik deel een huisje met Ido, Erik en Nemanja, en dat is er dus een zonder toilet. De openbare toiletten zijn zo’n 50 meter verderop dus als ik vannacht nodig moet ga ik wel achter het huisje. Zeker met deze regen. Bij een van de huisjes sliepen ze zelfs met 4 personen op de bovenste verdieping waar de matrassen dus tegen elkaar op de grond lagen. Na de vakantie maar weer klagen bij Sawadee want zo primitief werd het in de reisbeschrijving toch niet gebracht.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag

Add reply