Home » Balkan (2023) » Wandeling Lovcen Nationaal Park
May
18

Vandaag is onze tweede dag in Kotor maar we zullen het grootste deel van de dag buiten de stad gaan besteden. Eerst weer eens lekker ontbijten en 10 voor 9 lopen we richting de haven waar we onze bus pakken voor de laatste rit met deze chauffeur. Onderweg naar de bus zien we dat er een cruiseschip is aangekomen, het zal hier dus wel lekker druk zijn vandaag.

We gaan vandaag naar Lovcen Nationaal Park. We rijden eerst via smalle slingerwegen omhoog naar het mausoleum van Petar Njegos, voormalig leider van de dynastie die hier heerste. Onderweg hebben we prachtige uitzichten over de baai en verdere omgeving want we rijden naar een van de hoogste pieken in deze bergrug. Het mausoleum ligt namelijk op 1657 meter hoogte. Zover komt de bus niet, die zet ins een stuk lager af en dan moeten we eerst nog een stukje langs de weg omhoog en daarna 461 traptreden naar het mausoleum.

Bij dat mausoleum staan een paar beelden uit graniet die na de 2e wereldoorlog zijn gemaakt (tussen 1948 en 1958). Het zwaarste beeld weeg 28 ton en je kan hé bijna niet voorstellen hoe ze dat hierboven hebben gekregen. Blijkbaar op rails en dan door de tunnel waar nu de trap door loopt. Een leuke anekdote is ook dat geen enkele verzekeringsmaatschappij een verzekering wilde afsluiten op de beelden omdat ze het risico te groot vonden. In het mausoleum zit een mozaïek plafond met 220.000 goudkleurige steentjes. Het graf ligt in een kelder onder het mausoleum maar is nogal gewoontjes ten opzichte van de rest.

Nadat we weer zijn afgedaald van de trappen (ik telde zelf overigens 476 treden) rijden we door naar Cetinje, de voormalige hoofdstad van Montenegro. Hier gaan we eerst lunchen en daarna hebben we een paar uur om rond te kijken. Na de lunch gaan we eerst het klooster in. Maar daar mogen we maar een minuutje rondlopen en ze zijn er ook niet bepaald vriendelijk. Verder is er nog een museum maar dat slaan we maar over, zo interessant leek het ons niet. Ze zijn hier ook aan het oefenen voor het feest over een paar dagen om de onafhankelijkheid te vieren en dat is leuker om te bekijken.

Half 5 zitten we weer in de bus en het is nog een stevige rit terug naar Kotor waar we om 6 uur aankomen en nog net het cruiseschip zien vertrekken. Om 7 uur weer ergens wat eten en een dikke twee uur later lopen we weer terug naar het hotel. Klaarmaken voor morgen want dan vertrekken we weer en gaan we door naar Dubrovnik.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag

Add reply