Home » Balkan (2023) » Kustendorff – Sirogojno
May
11

Ondanks dat de airconditioning niet werkte heb ok toch prima geslapen vannacht. Het kleine raampje in de kamer wijd open gezet, en ook de twee raampjes in de badkamer. Daarmee tochtte het toch een beetje door. Om 8 uur pak ik nogeens ontbijtje mee en dan paden we de koffers weer in de bus.

Maar we gaan nog niet weg met de bus, eerst lopen we een stukje naar het treinstation (door de regen) en daar maken we een korte treinrit naar Mokra Gora over de historische Sargan Eight spoorweg. In authentieke wagons met harde houten bankjes rijden we via 22 tunnels eerst de berg op en hebben we daar een tussenstop van een half uur. Daarna rijden we weer terug met een paar fotostops van 5 minuten. Helaas is het niet meer met een stoomlocomotief, er staat gewoon een diesel voor, dat doet toch een beetje af aan de ervaring.

Terug bij ons vertrekstation hebben we daar ook onze lunch voordat de bus ons komt ophalen. Het druppelt inmiddels nog maar een klein beetje, maar toch maken Erik en Anouk beide gebruik van de wachttijd om een regenjas te kopen. Die zijn ook binnenstebuiten te gebruiken (blauw of groen) dus hoeven ze niet allebei in dezelfde kleur te lopen. Met de bus rijden we door naar Sirogojno, waar we slapen in oorspronkelijke huisjes, dit is namelijk een openluchtmuseum. Ik deel een huisje met Erik en Ido. Het idee van deze huisjes is misschien leuk, in de praktijk valt het tegen. Het is niet bepaald luxe uiteraard en met een badkamer ook niet erg praktisch. Ook de WiFi is hier beperkt tot alleen in het restaurant.

Als we gaan eten blijkt ook dat het restaurant ‘erg knus’ is. Tafeltjes die dicht op elkaar staan en degene die net met zijn rug naar de open haard zit wordt gebraden. Het is ook bijzonder warm in dat hok. Het eten (inclusief) vind ik ook niet bijzonder, het is ook in authentieke stijl, dus aardappels, boontjes, peen en een stukje vlees of risotto. Na het diner ga ik met wat reisgenoten nog een stukje wandelen waarbij we eerst door een van de katten uit het complex gevolg worden en daarna door een hond die de hele route bij ons blijft. Terug in het huisje ga ik gelijk maar douchen, dan verdelen we dat alvast over 2 dagen.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag

Add reply