Nida

We gaan vandaag naar het plaatsje Nida waar we eigenlijk in een hotel zouden verblijven. Maar dat hotel is gesloten vandaar dat we nu in het hotel vlak bij Klaipeda zitten. Na het prima ontbijt (dat we hier gewoon weer zelf mogen pakken) gaan we om 9 uur rijden. Helaas regent inmiddels alweer….

Nida ligt op ongeveer 50 kilometer van ons hotel. Onderweg stoppen we eerst nog bij een lokatie waar een aalscholver kolonie zou moeten zitten. Dat is herkenbaar aan de vele dode bomen waarin de aalscholvers genesteld zijn/waren. Blijkbaar gaan die bomen dood aan de uitwerpselen van de aalscholvers. We zien wel de vele dode bomen maar van de aalscholvers geen spoor. Er vliegt er heel even een over maar met de regen was die ook niet op de foto te krijgen.

Onze volgende stop zijn de ‘bewegende duinen’, die zich blijkbaar vroeger een paar meter per jaar verplaatsten, maar tegenwoordig met beplanting is dit afgeremd om te voorkomen dat het stadje door het zand overgenomen zou worden. Het kost ons echter veel moeite om er te komen vanwege de vele afsluitingen. Men heeft blijkbaar deze jaren met weinig toeristen aangegrepen om allemaal werkzaamheden te verrichten. Uiteindelijk komen we er wel maar vond ik het niet bepaald indrukwekkend. De enorme zonnewijzer die hier ook staat was wel interessant. Gelukkig was het hier droog want met de striemende wind was regen geen pretje geweest.

Na dit bezoek laten we de bus achter ons en lopen over een duinpad terug naar het stadje. Hier nemen we eerst een bak koffie en daarna gaan we even in het stadje rondkijken. Inmiddels regent het weer en als we op een stuk zonder schuilplaatsen richting een vuurtoren lopen gaat het echt goed los. In de stromende regen lopen we terug naar het centrum waar we snel een restaurant in vluchten. Mijn nieuwe regen bestendige jas heeft zijn vuurdoop gehad en grotendeels geslaagd. Alleen bij de polsen was er wat water doorgedrongen. Mijn spijkerbroek echter…

Om 3 uur verzamelen we weer en rijden met de bus terug. Op 2 na moet ik eigenlijk zeggen want Jet en Rianne waren eerder al apart op stap gegaan, die gingen fietsen. In de regen… En ook helemaal terug tot aan het hotel… Wij maakten nog een tussenstop bij een Hill of Witches, een soort openluchtmuseum waar allemaal houten beelden zijn neergezet langs een bospad. Daarna rijden we naar het hotel waar we even tijd hebben voor een lekkere warme douche en daarna dineren. Ik neem daarna nog een drankje en duik, relatief vroeg zo nog voor 10 uur, mijn kamer weer in om nog een stukje te schrijven.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag