Heuvel der Kruizen – Rundale – Riga

Na weer een prima nacht slapen ondanks het zachte bed, en een heerlijke ontbijtje, gaan we vanmorgen weer met het pontje terug naar het vasteland waar we eerst een uurtje de tijd krijgen om in Klaipeda rond te lopen. Ik vond het persoonlijk niet zo bijzonder, dat hadden ze van mij over mogen slaan. Daarna rijden we verder richting Letland.

We gaan Litouwen dus verlaten vandaag, maar eerst rijden we nog naar de stad Siauliai, een flink stuk rijden want we komen daar pas zo rond 13:00 aan. Hier gaan we in kleine groepjes op zoek naar een lunch plekje en ik kom met een paar reisgenoten, met behulp van maps.me uit bij een lokaal restaurantje in een kelder dat je normaal nooit zou hebben gevonden. Hier eten we een paar lekkere pannenkoeken voordat we weer verder rijden.

De volgende stop is de Heuvel der kruizen. Blijkbaar is er hier ooit iemand begonnen met het plaatsen van een paar kruizen. De exacte reden is niet echt bekend maar het is aangeslagen en staan en liggen hier duizenden en duizenden kruizen in alle soorten en maten. We rijden weer verder waarbij mij het weer opvalt dat het wagenpark hier een klasse hoger/groter ligt dan in NL. Heel veel grote dure SUVs zoals Audi Q7 en Q5, Mercedes GLS en GLK, Porsche Cayenne en Macan, Volvo X60 en X90, Range Rovers, Jaguars, etc. Zelfs een Lamborghini Urus en een paar Bentleys heb ik zien rijden en over het algemeen allemaal vrij nieuw. Terwijl je kleine auto’s als een Toyota Yaris, Volkswagen Polo of Renault Twingo hier dus nauwelijks ziet.

Onderweg vertelt de reisleidster ook iets over Letland want we zijn de grens inmiddels over. Ook Letland is vrij vlak, ligt gemiddeld 200 meter boven de zeespiegel en er is veel natuur. Er zijn bijvoorbeeld 211 natuurreservaten en 44% van de oppervlakte is bos. Rond 17:15 komen we bij kasteel Rundale aan maar dat is een teleurstelling want we mogen er dus niet in. Ze sluiten om 18:00 en het is dus al te laat om nog kaartjes te kopen voor een bezoek aan het kasteel. We kunnen alleen de tuinen nog bezoeken. Erg slecht gepland van Djoser om hier zo laat op de dag pas aan te komen.

We rijden verder naar Riga waar we in hotel Old Riga Palace verblijven. Dit hotel scoort vrij hoog op TripAdvisor maar ik vind het erg tegenvallen. Er is maar 1 lift, het doet allemaal wat afgeleefd aan en mijn kamer heeft wat weg van een grote gangkast met een klein bed dat net iets groter is dan een eenpersoonsbed. De douche is helemaal belachelijk, de halfronde douchebak is ruim minder San een vierkante meter. Je kan je benen niet wassen zonder je kop te stoten tegen de muur en per ongeluk de kraan dicht te duwen.

We gaan nog even wat eten en daarna lopen we nog even door de zeer levendige stad waar veel live muziek wordt gespeeld. Een drankje doen we morgen wel weer en vandaag ga ik op tijd slapen.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag