San Felix, waxpalmbomen en doktersbezoek

Dit hotel heeft zelf geen restaurant dus eten we bij een restaurantje aan de overkant van de straat dat daarvoor is ingehuurd. Ik weet niet of het komt dor het enthousiasme van Linda om alles al vooraf te bestellen zodat we snel kunnen eten, maar het eten was hier beroerd. De eieren waren koud en duidelijk al vooraf gebakken, het feit was ook niet erg vers en her brood voelde ook hard aan. Bij de vruchtendrankjes was alles ook al naar beneden gezakt.

Na dit matige ontbijt vertrekken we om 8 uur vanaf het plein met 5 ‘Willies Jeeps’ voor het bezoek aan San Felix en de waxpalmbomen. In de achterbak zijn bankjes gemaakt en in elke jeep zitten 4 mensen. Of zich prima maar natuurlijk nog steeds niet echt lekker comfortabel. Zeker niet omdat we eerst anderhalf uur over veelal slechte weg naar San Felix rijden, gelukkig is er onderweg nog een stop voor fotos en waar de gids vertelt over de historie van de streek en de FARC in deze streek die zich eerst opwierp als redder van de natie maar later toch gewoon mensen afperste voor ‘belasting’. Ook is er flink gevochten toen de FARC hier werd verdreven. In San Felix is het tijd voor koffie voordat we verder de bergen in gaan.

Een half uur later gaan we een stuk lopen en bereiken we het doel van deze excursie, de waxpalmbomen. De Waxpalm is de hoogste ter wereld en kan tot wel 45 meter hoog worden. Van de schors kan was gewonnen worden waarmee je bijvoorbeeld zeep en kaarsen kan maken. Deze boom groeit alleen op hoogte (we zitten hier rond de 3000 meter) en in de directe omgeving van vulkanen vanwege de stoffen die deze boom nodig heeft. De bomen die hier staan zijn allemaal rond de 180 – 200 jaar oud. Dat komt omdat in die tijd hier nog gewassen werden verbouwd. Tegenwoordig lopen hier koeien en die vreten de jonge aanwas op. Deze palmbomen hebben een paar jaar nodig om slechts een centimeter of 10-15 te groeien maar dat lukt dus niet met die koeien.

We lopen eerst een stuk, worden dan weer door de jeeps opgepikt en boven is er de mogelijkheid om nog eens een pittige wandeling te maken met veel steile hellingen op en af. Ik sla over omdat ik niet lekker in mijn vel zit, en nog 4 anderen gaan ook niet mee. Wij relaxen dat uurtje wel hier boven op de berg waar het overigens flink waait en we dus ondanks de zon met jassen aan lopen. Als de groep terug is rijden we weer naar San Felix waar we lunchen en daarna weer terug naar Salamina. Daar snel douchen (en natuurlijk ging dat nu mis, was er geen water meer, creatief opgelost met een natte handdoek om de zeepresten van me af te vegen) zodat ik gelijk door kon naar de dokter.

Ik had vanmorgen al bij Linda aangegeven dat ik een dokter wilde zien, ik heb namelijk al vanaf de dag van vertrek een opgezette klier in mijn nek. Heb ik wel eens eerder gehad en meestal gaat dat na een paar dagen vanzelf weer weg. Maar nu liep ik er dus al bijna 2 weken mee en de laatste dagen werd het erger. Moeite met slikken, steeds pijnlijker en ook pijn aan de achterkant van mijn tong en in mijn kaak. We kwamen eerst bij een tandarts terecht maar die gaf al snel aan dat het niets met mijn gebit te maken had. Daarna naar een artsenpost waar we met de hulp van de gids van vandaag, die de dokter kent, snel geholpen werden. Diagnose was opgezwollen lymph klieren vanwege een of andere infectie. Recept meegekregen voor antibiotica. Doktersbezoek was overigens gewoon gratis. Omdat het inmiddels was gaan regenen gaan we met een soort openbaar vervoer (gewoon zo’n klein busje) terug naar het entree plein waar we de antibiotica ophalen. Deze kosten ook maar 15 euro, niet eens de moeite om straks in Nederland nog te claimen. Hopen dat de kuur gaat helpen de komende dagen.

Voor het eten wilde ik maar een pizza halen want ik had geen idee waar de rest van de groep uithing. In de bar op de hoek kwam ik echter Maurice, Marco en Gerben tegen dus ben ik met hun wat gaan eten. Half negen was ik terug in mijn kamer. Maar eens vroeg naar bed, morgen vertrekken we weer heel vroeg en ‘nog even wat drinken’ zit er met die antibiotica kuur toch niet in, mag geen alcohol.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag