Home » Colombia » National Archeological Park Tierradentro
Nov
21

De jetlag is inmiddels helemaal verdwenen en vannacht heerlijk geslapen. Rustig aan naar het ontbijt om kwart over 7 en drie kwartier later gaan we op stap om het National Archeological Park van Tierradentro te bezoeken. Het weer werkt in ieder geval alvast mee, het is ondanks de voorspellingen droog met een prima temperatuur.

We bezoeken eerst het museum dat gaat over de oude bevolking die hier 1000-1500 voor onze jaartelling leefde en die de Hipogea hebben gebouwd die wij later op de dag gaan bezoeken. Die Hipogea zijn ondergrondse grafkelders waar de resten van overledenen werden geplaatst. De mensen werden hier vroeger eerst begraven in de grond en een jaar of 5 later weer opgegraven. Die resten werden vervolgens verbrand en de as werd in een urn bijgezet in een Hipogeo. In het museum, dat overigens niet groter is dan 1 flinke kamer van ~5×15 meter, staan diverse urnen, potten, beeldjes en andere kleine dingen die hier gevonden zijn.

Het museum dat over de huidige oorspronkelijke bewolking gaat (de verdieping boven het vorige museum) is ook best interessant. Hier staan wat oude werktuigen om suikerriet te persen en om was te maken. Ook staat er een strafwerktuig waar mensen aan handen en voeten in opgehangen worden (afhankelijk van de overtreding kan dat een kwartiertje zijn tot veel langer) en daarna worden ze met een zweep geslagen op de wonden die door het hangen open gegaan zijn. Dat gebeurt hier nog steeds blijkbaar want de stammen hebben veel zelfbeschikking. Naast het museum lopen we nog even naar een coca struik voordat we echt op weg gaan.

De Hipogea liggen dus boven in de heuvels en dat betekent een flinke klim. Gelukkig is de eerste klim wel over een mooi stenen pad. Het is een half uur steil bergop lopen voordat we bij de eerste archeologische site aankomen. De zon is gaan schijnen en de temperatuur is inmiddels ook opgelopen naar 25+. Onderweg maken we gelukkig wel een paar korte stops om uit te hijgen. Er zijn totaal 28 Hipogea en een flink aantal daarvan is open. Je kunt er dus in klimmen, ze zijn zo tussen de 3 en 10 meter diep schat ik in. De treden naar beneden liggen wel ver van elkaar en zijn vaak niet heel logisch waardoor het elke keer een uitdaging is om er in en uit te klimmen. Sommige hebben nog potten en mooie beschilderingen, anderen zijn kaal. Ik kies er een stuk of 4 uit waar ik ingegaan ben over de twee site die we bezoeken.

Tussen de twee site ligt ook nog een flinke klim en ook na de tweede site moeten we nog een flink stuk klimmen om bij de weg te komen. Met name dat laatste stuk is een uitdaging want dat stuk is nog steiler en heel onregelmatig. Vervolgens is het nog een flinke wandeling naar de plek waar we gaan lunchen, ongeveer een kilometer of 5 verderop. Gelukkig is dit echter wel bijna geheel bergaf. We stoppen nog bij een opstelling van beelden die hier gevonden zijn en in het dorp bij een kerkje vlak voordat we gaan lunchen. Na de lunch gaan er nog 14 mensen een optionele extra excursie doen waarvoor ze nogmaals drie kwartier moeten klimmen (en later weer dalen). Ik vind het mooi geweest voor vandaag en loop met de anderen terug naar het hotel waar ik nog wat ga relaxen en mijn blog bijwerken.

Eind van de middag komt de rest ook weer terug en begint het ook wat te regenen. Niet bijzonder veel maar wel mooi gepland met alle activiteiten van de dag net klaar. We gaan met een groepje van 9 eten bij het restaurant 100 meter verderop maar eerst ga ik samen met Gerben nog even een drankje drinken bij de bar van onze gids van vandaag recht tegenover het hotel. We willen namelijk toch die coca rum eens proberen en die is helemaal niet slecht. Half acht gaan we eten en dat was qua prijs helemaal idioot. Een diner met kip of rund, rijst, patat, groente plus de drankjes (meeste bier, sommige cola) en we betaalde omgerekend ~2.80 euro per persoon. Terug bij het hotel maken we het flesje rum leeg en half 10 ben ik op mijn kamer. Morgen weer 6 uur opstaan, dus niet te laat mijn bed in…

Route van vandaag

Foto’s van deze dag

Comments are closed.