Slowboat naar Pakbeng

Ook weer heerlijk geslapen in dit hotel en het ontbijt met uitzicht op de Mekong was er ook prima. Niet veel keuze, maar het was wel lekker. Half negen gaan we met de koffers naar beneden de ‘slowboat’ in richting Pakbeng.

Echt ‘slow’ is die boot overigens ook weer niet, ik heb het even met de GPS gemeten en kwam rond de 25 km per er uur uit. We varen eerst een par uur en stoppen dan bij een van de vele kleine dorpjes waar vooral minderheden wonen. Er zijn ruim 30+ van dat soort minderheden in Laos, vergelijkbaar met de omliggende landen. We zijn hier bij mensen van de Moon stam (White Moon als ik het goed onthouden heb want van die Moon zijn ook weer verschillende soorten). Ze komen oorspronkelijk uit de omgeving van Mongolië. De kinderen hier proberen nog wat te verdienen door zelfgemaakte armbandjes te verkopen, met dat geld kan later hopelijk hun opleiding betaald worden.

Na dit bezoek stappen we weer aan boord en even later staat de lunch klaar. Als we weer een stuk verder gevaren zijn maken we ook nog een stop bij een Khmu-dorp. Deze komen oorspronkelijk uit Cambodja. Ook hier weer veel kinderen, maar hier wordt niets verkocht. Gezinnen hebben in beide stammen vaak nog veel kinderen, 10 kinderen is niet eens bijzonder, gemiddelde ligt wel iets lager (rond de 6-7). Deze stammen mixen eigenlijk nauwelijks, ze hebben ook totaal andere huizen, gewoontes en ander eten. Wij varen nog een stuk door en in de wind voelt het best fris aan op deze boot, die een beetje lijkt op een rijnaak waarvan ze het ruim omgebouwd hebben met bankjes en een overkapping. Toch zit ik regelmatig half te slapen, het uitzicht is wel mooi, maar met weinig variatie. Ook zie ik dat mijn GPS er nu helemaal mee gestopt is (dus mis ik een stuk route).

Iets na 5 uur komen we bij Pakbeng aan. Het is even een beetje een chaos met de mannetjes die (tegen betaling) willen helpen met de koffers maar als dat geregeld is staan we even later bij het Phetsokxai Hotel. Een matig hotel maar dat had ik vooraf al gelezen. Gelukkig is het maar voor 1 nacht. We hebben een half uurtje om de spullen op de kamers te gooien en wat op te frissen en dan gaan we de stad in om wat te eten en te drinken in de Hive bar. Leuke tent met enthousiaste jonge eigenaar. Al vrij vroeg gaan we weer terug naar het hotel en half 10 zit ik alweer in mijn kamer. Te vroeg om al te gaan slapen dus schrijf ik eerst een stukje en ga daarna nog even wat kijken op mijn tablet. Ik hoop dat dat niet de hele vakantie zo aanhoudt. Inmiddels wel het probleem opgelost met de GPS, die was gewoon niet opgeladen afgelopen nacht, een van de poorten van mijn USB stekker is stuk.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag