Verjaardagscadeautje voor mezelf: Laos – Cambodja

In het overzicht van landen die ik bezocht heb zitten nog een paar gaatjes in Azië, onder andere de landen Laos en Cambodja. Daar moet natuurlijk wat aan gedaan worden! Ik had al een optie op de reis genomen en op mijn verjaardag werd ik gebeld dat mijn optie ging verlopen. De knoop maar gelijk doorgehakt en mezelf dit verjaardagscadeautje gegeven. Dus in het najaar ga ik met Sawadee mee met de rondreis “Laos & Cambodja: Het leven langs de Mekong“.

Vreemd genoeg begint de reis in Thailand, we vliegen namelijk (met een tussenstop in Guangzhou, bij ons beter bekend als Kanton) naar Chiang Mai waar we vroeg in de middag aankomen en hopelijk nog wat tijd hebben om rond te kijken. Ik ben daar al eens eerder geweest en is een leuke plaats met veel handwerkateliers. De volgende dag rijden we via de “vriendschapsbrug” de grens over naar Laos waar we verblijven in Houay Xay. Vanaf hier gaan we de volgende dagen de Mekong rivier af met een “slowboat” met tussendoor een overnachting in Pakbeng en uiteindelijk komen we dan in Luang Prabang waar we 3 nachten verblijven. Dit schijnt een mooie stad te zijn en in de buurt bezoeken we onder andere de Pac Ou grotten (waar duizenden boeddha’s in nissen en spelonken staan) en de Kuang Si watervallen.

We reizen door naar Vang Vieng. Deze stad ligt aan de oevers van de Nam Song rivier en is omgeven met steil karstgebergte, hier blijven we 2 nachten. Daarna gaan we verder naar de hoofdstad van Laos, het koloniale Vientiane en een dag later door naar het Hinboun natuurpark waar we weer 2 nachten blijven. We bezoeken hier onder andere de Khong Lor grot. Er staat vervolgens een lange reisdag naar Paksé op het programma en daarna gelijk door naar Khong eiland. Onderweg bezoeken we de Wat Phu tempel. Bij Khong eiland verblijven we 2 nachten en hebben we dus een vrije dag om een van de duizenden eilandjes te verkennen. De volgende dag steken we de grens over naar Cambodja en rijden we naar Kratié. Onderweg bezoeken we de Khone Pa Pheng watervallen.

De reis gaat verder naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, waar we de volgende dag de hele dag de tijd hebben om bijvoorbeeld het Tuol Sleng museum en de Killing Fields te bezoeken. Sites die de geschiedenis en de verschrikkingen van de Rode Khmer laten zien. Onze laatste bestemming is Siem Reap waar we ruim 2 dagen hebben voor het bezoeken van het hoogtepunt van deze reis, namelijk het Angkor Wat tempelcomplex. Op de laatste dag in Cambodja vliegen we vroeg in de avond weer via Guangzhou terug naar Nederland