Sigiriya Leeuwenrots 

Na 6 uurtjes slapen gaat de wekker al. Mijn eigen schuld natuurlijk, gisteravond veel te lang door zitten rommelen met mijn blog. Komende nacht maar wat slaap inhalen hoop ik. Vanuit mijn kamer zie ik jullie ook dat ik uitzicht heb op het strand en de overvolle treinen die langs de kust rijden waar de mensen uitpuilen. Ze zitten nog net niet op het dak.

We vertrekken half 9 en rijden eerst een stukje door Colombo waarbij we moeten uitkijken dat we niet vast komen te zitten in het verkeer, want het is heel erg druk en de wegen kunnen al dat verkeer hier niet echt aan. Colombo heeft 16 districten en er wonen veel minderheden. Wij zien natuurlijk maar een klein stukje van de stad en maken een stop bij het Independence Square waar we wat foto’s maken. Het geloof bij de meerderheid is formeel boeddhisme, maar in de praktijk een mix met hindoeïsme. Maar we zien verder van alles, kerken, tempels en moskeeën gebroederlijk naast elkaar.

Het busje waar we mee rijden is erg krap, heel weinig beenruimte, vergelijkbaar met het busje dat van de Ethiopie reis maar dan in spiegelbeeld omdat ze hier links rijden. Gelukkig zijn er geen lange reisdagen, de 4 uur van vandaag naar Sigiriya is een van de langste. Buiten is het warm (30c) en drukkend er al snel begint het te regenen. Een groot deel van de route regent het dan ook en dat vinden ze hier helemaal niet erg. Deze streek heeft namelijk net een droogte van anderhalf jaar achter de rug. Het laatste stuk is het echter weer droog en als we bij hotel Fresco Water Villa aankomen is het daar weer prima weer. Overigens een prima hotel waar alles het gewoon doet en ook nog eens mooie grote kamers.
Na de late lunch, die overigens in etappes geserveerd wordt waardoor de helft van de groep al uitgegeten was terwijl de andere helft, waaronder ik, nog niets gekregen had, rijden we om half 4 een kort ritje naar de Leeuwenrots. Een 200 meter hoge steen in het landschap met daarvoor een 1500 jaar oud park en bovenop de resten van een paleis. Na een fikse klim over deels oude stenen trappen met hele smalle treden en deels nieuwe metalen trappen komen we bovenop. De zon brand niet fel door dunne bewolking maar de hitte maakt toch dat je wel flink wat loopt te zweten. Onderweg staan er nog allemaal waarschuwingen voor de wespen en we zien ook een enorm nest. Gelukkig bleven ze uit de buurt. Op de terugweg worden we overvallen door de duisternis waardoor het laatste stuk nog best lastig was met die smalle treden. 

Even douchen in het hotel en dan gaan we met een aantal tuktuk’s naar een restaurantje wat een kilometer terug ligt en waar we net ook al langsreden. Heerlijk relaxed met goede temperatuur zitten we daar buiten te eten. Goed eten en het kost bijna niets, mijn gegrilde kip met noodles en een cola was nog geen 5 euro (6 met fooi). Omdat ze bij dat restaurant geen drank schenken pakken we de tuktuk’s terug naar het hotel waar we nog wat drinken tot een uur of elf. Ik schrijf nog een stukje en dan lekker mijn bed in, morgen uitslapen want we vertrekken pas om 10 uur.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag