Vertrek naar Colombo (Sri Lanka)

Voor het eerst dat ik een keer een avondvlucht heb bij een reis. Raar gevoel want nu was de vertrekdag gisteren eigenlijk heel relaxed. Pas om 19:15 gingen we vliegen dus geen wekker gezet, rustig nog alles ingepakt en opgeruimd, maar zo rond half 2 was ik er eigenlijk wel helemaal klaar voor en dan was het nog 2 uur wachten voordat ik de bus pakte.

Half vier zat ik dus in de bus naar Schiphol en via de WhatsApp groep die voor de reis al gemaakt was afgesproken bij de rood-witte kubus in de hal. Daar trof ik Pam, Lillian en Jan-Hein al aan. We wachtte ook even op Matthijs maar die liet even later weten al bij de balie te staan waar we hem even later ook tegenkwamen. Rondje over Schiphol met natuurlijk een bezoekje aan Starbucks en half 7 gingen we boarden. De beenruimte was uitzonderlijk goed in dit vliegtuig en de stoel naast me bleef vrij. Niets te klagen zou je zeggen, behalve dan dat de persoon in de stoel voor me zijn glaasje sap over mij heen liet vallen en mijn hele onderbeen zeiknat was… Goede start…

Het is een dikke 3 uur vliegen naar Istanbul waar we 2 uur overstaptijd hebben. Daar komen we ook medereizigers Esther en Liesbeth tegen. De beenruimte in de tweede vlucht is wat minder maar nog steeds goed te doen. Verder weinig bijzonderheden tot aan de tussenstop op de Malediven. Daar laten we dik driekwart van de reizigers uitstappen en de rest gaat verder naar Sri Lanka. We zouden maar een uurtje daar staan maar dat liep al uit voordat we aan onze eerste poging begonnen om op te stijgen. Maar de piloot breekt de start af vanwege technische problemen. Meer horen wij ook niet maar bijna anderhalf uur later dien we een nieuwe poging. Ook die wordt afgebroken. Nogmaals een poging een kwartier later en weer breekt hij de start af.

Weer gaat er een tijd overheen en we horen dat ze met name me de flaps op de vleugels aan het rommelen zijn. Dan melden stewardessen dat we nog 1 poging doen en als dat niet lukt moeten we hier overnachten en de vlucht van morgen pakken, dan verliezen we dus een hele dag. Dus met de vingers gekruist begonnen we aan de laatste poging en verdomd, deze keer gingen we wel de lucht in. Wel 4 uur later dan gepland. We komen dan ook om 19:00 aan in Colombo in plaats van 15:10. De koffers zijn er dan weer wel snel en we maken kennis met gids Prasan, bestuurder Jay en de busboy. Hier komen we ook de laatste uit de groep tegen, Carla.

Het is nog 45 minuten rijden naar het Global Towers hotel. Onderweg vertelt de gids alvast wat over Sri Lanka, onder andere dat het 430km lang en 220km breed is, het centrum uit bergen bestaat met vlak kandidaten er omheen. Het zuidwesten is de natte regio omdat daar de monsoon flink wat water brengt en die buien blijven hangen op de bergen. De andere, droge kant krijgt dus veel minder regen. Er wonen 22 miljoen mensen in Sri Lanka, vooral boeddhisten en Hindoes en verder kleine groepen zoals moslims (tamils) en christenen (als resultaat van de westerse landen die hier overheerst hebben). Van 1640 tot en met 1779 zaten hier Nederlanders, daarvoor Portugezen en daarna Britten.

In het hotel gaan we snel even naar de kamer, even een washandje over je heen, iets met korte mouwen aan en snel wat eten. Het is toch alweer bijna 12 uur als ik later in mijn kamer sta. Snel nog een stukje tikken en mijn bed in…

Route van vandaag