Samarkand

Ik heb vannacht nogal geworsteld met het eenpersoonsbed in dit hotel, dat is namelijk maar 1.90m lang en heeft van die houten borden aan hoofd- en voeteneinde. Als ik me strek dat stoot ik eerst mijn hoofd en daarna zit ik klem. En daarbij is het laken dat er op ligt ook nog eens heel kort en haalt het voeteneinde niet.

Bij het ontbijt gaan we zingen voor onze reisleidster Gerdien, die is namelijk jarig vandaag. Ik had blijkbaar iets gemist want er was afgesproken dat we er allemaal vroeg zouden zijn en ik kwam pas 10 over 8 aankakken. Maar ik was gelukkig niet de enige die die afspraak gemist had. Na het zingen en het kadootje dat we gekocht hadden gingen we om 9 uur op weg met een gids door Samarkand. Dat begint direct al bij de grootste attractie, namelijk het Registan plein waar aan drie kanten enorme medreses staan en daarachter nog een moskee. Deze zijn allemaal volledig gerestaureerd (zeg maar herbouwd als je de foto’s van voor de restauratie bekijkt). De oudste van deze gebouwen dateert oorspronkelijk uit 1434.

We lopen vervolgens over de promenade wat oorspronkelijk de weg naar Tashkent is en daarbij komen we langs het huis waar de vorige president woonde die vorig jaar is overleden. Aan het einde van de weg staat de enorme Bibi Khanym moskee die deels gerestaureerd is. Aan de overkant van de weg is het mausoleum waar de vorige president is begraven. Die is blijkbaar ook nog in aanbouw.  Dan gaan we door naar Sjahi-Zinda, een mooi complex van bouwwerken waar we een tijdje rondlopen en uitleg krijgen. Tegen 1 uur zit het werk van de gids er op, splitst de groep op en gaan we wat eten. Na de lunch lopen we nog wat verder rond en bezoeken we onder andere de synagoge. 

Terug bij het Registan plein gaan Ewoud en Lars de minaret beklimmen, dat mag eigenlijk niet maar als je de agenten 5 dollar geeft mag je wel naar boven. Ik loop met Chris en Arthur terug naar het hotel. Daar blijkt mijn was nog niet boven water, maar zou over 2 uur klaar zijn. Even relaxen voordat ik ga douchen en om 7 uur verzamelen we weer. We gaan dan eerst wat eten en daarna weer naar het Registan plein waar nu alles mooi verlicht is. We zijn zelf ook een bezienswaardigheid en moeten telkens met mensen op de foto. Tegen half 10 is er ook nog een mooie lichtshow. Daarna lopen we nog even een stukje in de hoop een leuke bar tegen te komen voor een drankje, maar dat is ijdele hoop hier. Tegen 10 uur lopen we dan maar terug naar het hotel.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag