Buchara – Samarkand

We vertrekken vandaag weer om 8 uur want het is een lange dag.naar verwachting zitten we weer dik 9 uur in de bus en komen we pas tegen half 7 in Samarkand aan, weliswaar met onderweg een bezoek aan de geboorteplaats van Timur Lenk. 

Na de eerste koffiestop onderweg zien we voor het eerst hier bergen en ook direct met besneeuwde toppen. Dat zijn blijkbaar de bergen die Oezbekistan scheiden van Tadzjikistan en Afghanistan, hoewel die laatste hier (gelukkig) nog wel 250-300km vandaan ligt. Tegen lunchtijd komen we aan in Shahrisabz, de geboorteplaats van Timur Lenk dus. Deze man van Mongoolse afkomst, getrouwd met een prinses uit het hof van Djenghis Khan, was ook leider van een rijk dat uitstrekte van de middellandse zee tot aan China. We vinden hier onder andere een moskee en een mausoleum waar zijn vrouw en 4 zonen begraven liggen. Er is ook een crypte voor hemzelf maar daar ligt hij niet in, hij ligt zelf in een mausoleum in Samarkand. 

We maken ook nog wat foto’s van zijn beeld en van de enorme oude toegangspoort tot zijn paleis (zelfs nu nog 38 meter hoog terwijl de bovenkant mist) en daarna rijden we weer doorl onderweg maken we nog een tussenstop bij een boerderij waar ze ook kleden weven en waar het heerlijk rustig is. Het is hier ook een prachtige omgeving met vele groene heuvels. Uiteindelijk komen we aan in Samarkand waar we verblijven in Hotel Zarina. Redelijk hotel, dat op nog geen honderd meter ligt van het beroemde Registon plein.

Ik ga snel douchen want het was de bedoeling dat we in een vrij luxe restaurant zouden gaan eten. Nadat ik mijn was heb weggebracht blijkt dat restaurant echter vol maar we hebben een alternatief waar we met de taxi heengebracht worden. Daar blijk ook een verjaardagsfeestje gaande te zijn van een lokale familie, dus het wordt een leuke avond waarbij er ook nog een paar flessen vodka doorheen gaan. Toch zij we omheen uur of 11 terug in het hotel want morgen hebben we wel weer een rondleiding door deze stad die het hoogtepunt moet zijn van deze reis.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag