Lalibela

Vandaag staat volledig in het teken van ons bezoek aan de beroemde uit de rotsen gehakte kerken van Lalibela. We zitten hier eigenlijk boven op een berg op 2630 meter waar die 11 kerken in rotsen zijn uitgehakt en soms met elkaar verbonden zijn via gangen.

We mochten weer iets uitslapen, om 8:15 vertrekken we vandaag. Het is een kleine 5 minuten naar de ingang waar de reisleider de kaartjes haalt. We bezoeken eerst 6 kerken in de noordwestelijke hoek, waaronder de grootste. Het is bijzonder hoe deze enorme bouwwerken ooit uit de rots gehakt zijn ergens in de 12e/13e eeuw. Volgens de gelovigen is dit alles in slechts 23 jaar gebouwd doordat de engelen het werk ‘s-nachts overnamen van de mensen. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat de bouw veel langer heeft geduurd. 

In een van de kerken zit een groep mannen met muziekinstrumenten die verantwoordelijk zijn voor de ‘chanting’ die je de hele tijd in de stad hoort. Blijkbaar beginnen die al om 06:30 in de ochtend en gaan door tot 12:30. Diana loot hier nog per ongeluk het stuk in waar vrouwen niet mogen komen en een van de gidsen wordt daar behoorlijk nerveus van. Gelukkig loopt het goed af. Na de lunch bezoeken we nog een aantal kerken waaronder de beroemde in kruisvorm die altijd op de foto’s staat.

Tegen een uur of 4 hebben we het wel gezien en gaan we terug naar het hotel om even op te frissen. We vertrekken om half 6 alweer via het diner, op een stuk of 6 reisgenoten na die andere plannen hebben. We eten bij het bekende Ben Abeba restaurant. Dit is een bizar door een Schotse dame gerund restaurant met allemaal plateaus, uitzichtpunten en terrassen. Je kunt hier dan ook prachtige foto’s maken. Helaas wordt mijn eetlust wat bedorven door het vele ongedierte (vooral motten) die je bord op vliegen. Na het diner hebben ook nog een uitstapje naar een lokale tent waar we onder genot van een drankje (ik probeer de huisspecialiteit honingwijn eens) naar de dansers kunnen kijken. We blijven niet zo lang en 10 uur zijn we weer in het hotel.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag