Gondar – Simien mountains 

Het inmiddels gewoonte, om half acht vertrekken we uit Gondar en beginnen we aan de 100 km naar Debark, een klein plaatsje in de buurt van het Simien gebergte. Na een rit over soms slechte wegen checken we daar in bij het Sona hotel. Het slechtste hotel tot nu toe, kleine kamer, alles ziet er vies en verlopen uit, vlekken op de bedsprei en tafellaken. Dat wordt vannacht in mijn lakenzak slapen. 

Om 11 uur vertrekken we naar het Simien gebergte waar we gaan wandelen. Simien betekent ‘noord’, een voor de hand liggende naam dus. Er gaat een lokale gids mee en twee bewapende rangers. Blijkbaar komen hier dus toch nog wilde dieren voor. De gids vertelt inderdaad dat er hier veel planten en dieren leven, waaronder wolven en bavianen. Dat ik op deze hoogte best vreemd want we zitten ruim boven de 3000 meter. 3258 geeft mijn hoogtemeter aan. En ondanks dat het hier in de winter wel 25 graden kan vriezen, is het dan overdag ook het warmst omdat er dan vaak geen bewolking is. Daarom blijft hier ook nooit sneeuw liggen, met de scherpe zon hier vlakbij de evenaar smelt dat gelijk.

We zien al een paar Gelada bavianen en lopen een stukje naar de rand van een flink diep ravijn. Daar nuttigen we eerst de lunch die we hebben meegenomen. Lekkere broodjes en er zit ook nog een eitje en een banaan bij. En een ongeschilde aardappel, die snapte ik niet echt, heb ik ook niet opgegeten. Dan beginnen we aan de wandeling. We lopen eerst gezamenlijk een stuk en na een klein uurtje lopen we langs de bus waar mensen kunnen afhaken. Ik besluit, ondanks de problemen met mijn knie, toch de lange te doen. Een stuk of 6 mensen gaat de bus in en de rest loopt door kans het ravijn. Twee uur later zit de wandeling er op en het ging nog best goed. Ik heb een hartslagmeter in mijn horloge en de hoogste meting wat 165 bij het omhoog lopen. Met de bus rijden we vervolgens een paar honderd meter verder waar een enorme kolonie Gelada bavianen zit. Die beesten trekken zich niets van ons aan en lopen dan ook gewoon om ons heen om een meter afstand als je rustig blijft zitten.

We rijden door naar een lodge voor koffie en daarna maken we onderweg naar het hotel nog een stop bij een waterval. Kwart over 5 zijn we bij het hotel en ik ga met Peter en Andre nog een rondje lopen. Debark is een heel arm stadje en het betonnen hotel past ook niet tussen alle golfplaat huisjes. We worden ook direct achtervolgd door een paar tieners die denken iets aan ons te kunnen verdienen door als een soort gids te fungeren. Na ons rondje ga ik nog even de bar in maar daar hebben ze weer niet veel. De nog ongeopende fles vodka willen ze niet eens aanbreken en verder is er alleen whisky van verschillende merken. Maar Natnalel geeft al aan dat hij voor bij het eten wat regelt.

Het eten bestaat uit een soort mini buffet waarvan ik met name de dunne en pittige soort mihoen wel lekker vind met wat lamsstoof. En er worden dus een paar flessen lokale Gin open getrokken. Met een beetje Sprite en een uitgeperste limoen best lekker. Ik heb mijn portable speaker er bij gepakt en zorg voor wat muziek. De gin wordt in flinke hoeveelheden geschonken en sommige mensen (ik noem geen namen, maar ik was het niet) gingen later behoorlijk beschonken naar bed.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag