Quito

Ik heb weer niet top geslapen vannacht, de jetlag zit er nog goed in. Paar uur vast geslapen en vervolgens nog uren liggen dommelen. Om kwart voor 5 ben ik mijn bed maar uitgegaan, 7 uur is het ontbijt. Dat ontbijt begint flink voorspelbaar te worden overigens, brood, ei en jam. Meer is er meestal niet.

We hebben vandaag de hele dag in Quito en een vol programma. Omdat Quito zo groot is (70 x 4 km) kost het even tijd om van de ene naar de andere plek te komen. We rijden eerst in een uur naar het museum van de evenaar. Er zijn blijkbaar twee locaties, de oorspronkelijke waar een monument staat dat al door de Spanjaarden is neergezet, maar die 300 meter van de echte evenaar af (de Spanjaarden hadden in hun tijd natuurlijk nog geen gps). De oude gaan wij niet in, wij bezoeken het nieuwe Intinan museum. Naast de evenaar is hier ook expositie over lokale stammen in Ecuador, waaronder de head-shrinkers die de schedel uit hoofden van vijanden en belangrijke mensen halen en de rest dan als trophy bewaren. We zien hier ook twee echte hoofden. Bij de evenaar is er het bekende trucje met het water dat aan verschillende kanten van de evenaar de andere kant op draait (blijft toch weer bijzonder om te zien), een trucje met een rauw ei dat je op een spijker kan laten balanceren (zou alleen op de evenaar werken) en het lopen over een rechte lijn met ogen dicht waarbij iedereen dus toch naar noord of zuid afwijkt.

Nadat we ook nog een presentatie kregen over cacao, dat blijkbaar ook oorspronkelijk uit Ecuador komt, gaan wij verder naar de lunch. We eten bij en vegetarisch restaurant waar we ook mee moeten helpen met bereiden. Erg nep en het eten vond ik ook niks. Dan rijden we weer een uur verder naar een kinderopvang. Ik was dus helemaal vergeten iets mee te nemen men donaties in geld mochten niet. Overigens hadden ze hier best wel veel spullen, beter verzorgd dan soortgelijke projecten die ik in andere landen gezien heb. Ze vangen hier kinderen van twee tot vier jaar op (daarna gaan ze naar school wat hier nagenoeg gratis is) en ze hebben voldoende speelgoed om die kinderen bezig te houden. Een paar andere reisgenoten hadden overigens wel stiften en ballons meegenomen.

We rijden nog een half uur verder naar een mooi uitkijkpunt op 3000 meter hoogte (de stad ligt 200m lager) waar we mooie foto’s kunnen maken. De stad ligt tussen een vulkaan en een rivier in een dal, vandaar dat het zo langgerekt is. Van het uitkijkpunt rijden we naar beneden het historisch centrum in waar we een paar pleinen en kerken bezoeken. We sluiten af met een bezoek aan de grote Basiliek voordat we weer naar ons hotel rijden. Even opfrissen en omkleden (het weer is omgeslagen dus de korte broek moet weer omgeruild voor de spijkerbroek) splitsen we op in kleine groepjes. Sommige gaan met een taxi naar een andere wijk waar het heel gezellig zou zijn, ik sluit aan bij en groepje van vier dat in de buurt van het hotel gaat eten. We belanden op het plein met veel eet- en drinktentjes waar we bij een BBQ zaak eten. Overigens met hele luide muziek zodat je elkaar niet kan verstaan en hele hete terrasverwarming. Ik zal wel oud worden…

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag