Cotopaxi

Gisteravond voelde ik me al niet top, toen ik mijn bed in dook lag ik te rillen van de kou terwijl het toch niet echt koud was in de kamer. Vannacht werd ik diverse maken wakker badend in het zweet. Ik stond vanmorgen op met hoofdpijn, pijn in mijn keel, lopende neus… Verkoudheid of toch de hoogte? Het is hier maar 2800 meter dus ik denk het eerste. Ik neem maar een paar paracetamol en een ibuprofen en omdat we vandaag echt de hoogte in gaan neem ik toch ook maar 2 van die pillen tegen hoogteziekte.

Deze reis heeft oorspronkelijk een bezoek aan de Cotopaxi vulkaan maar omdat deze sinds augustus vorig jaar weer actief is is deze excursie voorlopig geschrapt. Was voor mij overigens ook een van de redenen deze reis nu te boeken want van 4500 naar 4800 meter klimmen zag ik niet zitten. Als vervanging maken we wel de 45 km rit naar het Cotopaxi park, dat is inmiddels al wel weer open. Onderweg komen langs een plek waar een stroom van as de grond bedekt heeft en alle planten en bomen dood zijn gegaan door de giftige stoffen in die as. We maken een wandeling rond een meer op 4000 meter hoogte. Gelukkig voel ik me er alle pillen een stuk beter en de wandeling gaat me goed af. We hebben hierbij uitzicht op de vulkaan maar die is grotendeels in wolken gehuld. Vorig jaar werd deze vulkaan dus weer actief en schoot as 5km de lucht in. Men was (en is nog steeds) bang voor een eruptie als in 1877 toen de as 15km de lucht ingeschoten werd en hele steden werden weggevaagd.

Op de hoogvlakte tussen de vulkanen (er staan er hier nog veel meer) eten wij de lunch, een karige maaltijd tegen veel te hoge prijs, maar er is niet veel keus, dit is het enige restaurant in de weide omtrek. We hebben wel mooi uitzicht op de Cotopaxi en blijven hopen dat de wolken wegschuiven. Helaas gebeurt dat niet echt. Als we na de lunch nog een klein uur blijven hangen bij vlagen wel meer te zien van de vulkaan, en uiteindelijk zien wel zelfs even de top, maar een ‘clear view’ wordt het helaas niet. Uiteindelijk rijden we om naar ons volgende hotel waar we rond half 5 aankomen. Dit is de Chuquiragua Lodge & Spa. Een leuk complex met allemaal bungalows variërend van 2 tot 6 kamers. Ik heb een kamer met wel 4 bedden.

We gaan om 7 uur eten maar daarvoor sluit ik aan bij een groepje dat op het terras voor een van de bungalows nog wat gaat drinken. Lekker muziekje erbij, alleen werd het wel erg koud. Het eten hier is ook niet bijzonder en ook relatief duur, maar ook hier geldt dat er geen concurrentie is. Na het eten blijven we nog even zitten, er is namelijk toch verder niet veel te beleven in deze omgeving, er zijn geen dorpen met een gezellig centrum of iets dergelijks. Tegen half 9 haken de meeste af, een enkeling gaat nog naar de sauna kijken (kost 10 euro extra), de rest trekt zich terug. Ik ga maar wat schrijven en vervolgens een aflevering van een serie kijken. Internet is belabberd hier dus uploaden van mijn blog moet maar later, waarschijnlijk over een dag of 4 pas want na dit hotel gaan we de jungle in.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag