Guamote

We kunnen vandaag redelijk uitslapen want het ontbijt is pas om 8 uur. Ik heb heerlijk geslapen op een enorm bed, wat echter nog wel aan de korte kant was. Maar ik ben er aan gewend dat bedden te kort zijn dus dat is voor mij geen probleem. Het dekbed was wel een lekkere afwisseling met de dekens en lakens die vaak niet goed blijven zitten.

Om 9 uur beginnen we met een uitleg van Eva over het vrijwilligersproject Inti Sisa. Er is in dit gebouw een computerschooltje, een naaischooltje en een schoolruimte waar kleine kinderen in opgevangen worden met allerlei hoekjes voor verschillende doeleinden. Dit is ooit opgezet door een stel Belgen die vonden dat de lokale bevolking, die voor meer dan 90% bestaat uit afstammelingen van indianen, wat meer hulp kon gebruiken bij algemene ontwikkeling. We maken ook een tocht langs de diverse dorpjes in de omringende bergen met een lokale bus. Dat gaat soms angstig dicht langs diepe afgronden en het is echt gewoon een grote touringcar. Respect voor de stuurmanskunst van de lokale chauffeur. We bezoeken ook nog een paar eenzame huisjes van mensen die hier van het land leven.

We lunchen weer in het hotel, lekkere wraps met allerlei soorten vulling. Daarna maken we nog een wandeling door Guamote zelf waarbij we onder andere de lokale begraafplaats bezoeken. De mensen zijn hier nagenoeg allemaal katholiek en aan crematie doen ze niet. De mensen in de dorpen moeten meestal hun doden in Guamote begraven omdat er op de bergen nauwelijks begraafplaatsen zijn. De begraafplaats staat hier ook vol met van die huisjes met nissen waar kisten ingeschoven kunnen worden, de lijken liggen dus niet altijd onder de grond. We lopen nog een stuk door het dorp, onder andere langs een kerk en om half 5 zijn we weer bij het hotel. Tijd om te relaxen…

Na het diner maken we het niet laat meer. We zamelen nog wat geld in voor het project, rekenen alle maaltijden en drankjes af en om half 10 duik ik mijn kamer in. Morgen hebben we namelijk een hele drukke dag en vertrekken we al om half 7. Dat betekent dus dat ik mijn wekker al op kwart over 5 moet laten afgaan als ik nog wil ontbijten.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag