Wandeling en dan door naar Santa Clara

Eigenlijk zouden we vandaag de fabrieken bezoeken volgens planning maar omdat de fabrieken tegenwoordig op zaterdag gesloten zijn hebben we het programma omgegooid en zijn we gisteren geweest. Dus staat vandaag de wandeling op het programma die al om 8 uur begint om de warmte voor te zijn. Als we in de regen echter naar het ontbijt lopen blijkt warmte dus niet het grootste probleem te zijn…

Een aantal mensen haakt dus al gelijk af en ik kijk het nog even aan. Veel regen is het namelijk niet en onderweg naar de start van de wandeling wordt het ook droog. Ik besluit dus toch mee te gaan en tijdens de hele wandeling zal het gelukkig ook droog blijven. De wandeling gaat door de vallei waar door de boeren van alles wordt verbouwd, maar vooral heel veel tabak natuurlijk, daar staat deze regio om bekend. Het lopen is af en toe best uitdagend want de rode kleigrond is zeiknat en glibberig. Vaak moeten we op de smalle randjes van de paden lopen omdat het midden door de combinatie van regen en paarden die langsgekomen zijn een grote modderpoel is. Onze schoenen zitten ook steeds meer vol met modder en klei waardoor je nog minder grip hebt. Ook zitten er een paar obstakels in de route zoals een klein klimmetje en sloten die overgestoken moeten worden en dat is met die glibberigheid niet makkelijk.

Onderweg stoppen we bij een jonge boer die ook gestudeerd heeft en daarom prima Engels spreekt. Hij legt ons uit hoe de tabak verbouwd wordt, deze na het oogsten eerst enkele maanden moet fermenteren en er dan sigaren van gemaakt kunnen worden. Hij doet dat ook nog even voor en voor de liefhebbers mogen er ook een paar sigaren gerookt worden. Ook deze boeren mogen zelf gemaakte sigaren verkopen en deze worden hier dan ook aangeboden voor 2 CUC per stuk. Een stuk goedkoper dan in de fabriek maar hier zit er natuurlijk geen merk of zegel op en heeft het niet de kwaliteitscontrole van de fabriek gepasseerd. Maar ik besluit er toch ook maar 10 te kopen, die slijt ik wel weer aan de sigaarrokende collega’s. Ook een aantal andere reisgenoten kopen een setje. We lopen door naar het restaurant waar we eigenlijk alleen wat te drinken zouden halen maar na overleg met Abel besluiten we hier ook gelijk te lunchen. De rest van de groep zit in Vinales namelijk ook al aan de lunch.

Na de lunch lopen we naar de bus waarbij we zo goed mogelijk de modder van onze schoenen af proberen te krijgen met stampen en lopen door plassen. De laatste restjes slaan we er bij de bus vanaf voordat we aan onze 6 uur durende reis naar Santa Clara beginnen. Onderweg stoppen we nog 2 keer om de benen te strekken en na 8 uur kopen we bij het hotel aan. We verblijven in Los Caneyes, een mooi hotel ook weer met huisjes van 4-6 kamers maar die zien er wel veel nieuwer uit dan in de vorige hotels. Snel de koffer de kamer in en eten. Het is een buffet dat inclusief is. Het is veel, maar de kwaliteit is niet echt top. Inmiddels regent het af en toe flink door, ook als we onder een afdakje nog een drankje drinken voor we gaan slapen.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag