Vinales sigarenfabriek en rumfabriek

Het restaurant in dit hotel gaat pas om 7:15 open dus vroeg ontbijten kan hier niet eens. Het ontbijt is hier ook prima, wat dat betreft zeker nog geen klachten. Wat hier wel irritant is, is dat de haken al heel erg vroeg beginnen te kraaien dus ik was vannacht om een uur of 3 al wakker. Wel een paar keer weer in slaap gesukkeld maar met de kukeleku orkest buiten was dat telkens niet echt lang.

We rijden vandaag nar Pinar del Rio waar we bezoeken gaan brengen aan een sigarenfabriek en een rumfabriek. In de sigarenfabriek mochten geen foto’s gemaakt worden helaas. De sigaren worden daar allemaal met de hand gerold. De bladeren die daarvoor gebruikt worden hebben soms al jaren liggen fermenteren. Men pakt een aantal bladeren bij elkaar en pakt die dan stevig samen. Dat is de kern waar dan anderen bladen omheen gerold worden, welke bladeren ze daar voor gebruiken bepaald het type en kwaliteit van de sigaar. Voordat de mooie buitenste bladeren er omheen gerold worden gaan sigaren eerst in een speciale buis om te testen of er voldoende lucht doorheen gezogen kan worden. Dat mag dus niet te strak of te los zijn. Aan het einde van het proces is er ook nog iemand die random een sigaar uit een batch opsteekt. Als die niet goed is, probeert hij een andere, als die ook niet goed is gaat de hele batch weg. De sigaren zijn overigens schreeuwend duur, de grote Cohiba sigaren kosten zelfs hier 23 euro per stuk. Maar er zijn ook goedkopere, ook van Cohiba.

Onze volgende stop is een fabriek waar ze rum produceren met een smaakje uit een bes die alleen hier voorkomt. Die bessen gooien ze samen met de alcohol die uit de suikerfabriek is aangeleverd en wat water in een houten ton en laten dat trekken. Vervolgens wordt het in flessen verpakt. Blijkbaar staat Cuba vol met dit soort particuliere rumfabrieken, alleen Club Havana heeft meer dan 1 fabriek. Het is inmiddels half 12 en we hebben de middag vrij. Sommige mensen gaan wandelen, anderen gaan paardrijden. Ik laat mij met een paar reisgenoten eerst afzetten in Vinales om te lunchen. Anderen gaan in het hotel wat halen. Om 2 uur pikt de bus ons weer op als de paardrijders weggebracht worden en brengt ons naar het hotel voor een relax middag.

Ik ga eerst een stukje blog bijwerken (hopelijk binnenkort een keer internet zodat ik het ook kan uploaden) en daarna ga ik met mijn ereader om mijn bordes zitten. Heerlijk rustig, uitzicht op bossen en dierengeluiden alom. Rond een uur of half 6 even douchen en 7 uur worden we opgehaald voor het diner bij een eco-lodge. Hier verbouwen ze alles wat we te eten krijgen zelf en maken ook hun eigen variant van een pina colada waarbij de fles rum op tafel wordt gezet zodat je dit zelf naar smaak kan toevoegen. Dat was erg populair. Als we terugrijden naar het hotel begint het te druppelen, onze eerste regen in Cuba.

 

Foto’s van deze dag