Santa Clara en Cienfuegos

Het uitslapen blijft maar beter worden, vandaag vertrekken we namelijk pas om half 10 dus ga ik pas om 8 uur ontbijten. Het heeft vannacht flink geregend en ook nu regent het nog stevig door. Als ik wil gaan douchen blijkt dat ik deze keer de pineut ben en geen warm water heb. Mijn reisgenoten hadden dit al eerder meegemaakt tijdens de reis. Dan maar koud douchen… Brrrr.

We gaan vandaag eerst naar Santa Clara, een paar minuten in de bus want ons hotel ligt aan de rand van de stad. Omdat het nog steeds regent is het mausoleum van Ernesto ‘Che’ Guevara gesloten. Abel besluit dat we dan maar eerst de stad zelf gaan bekijken. Ook daar is het behoorlijk nat en we lopen in de regen naar een treinstation waar ooit een belangrijk gevecht plaats vond. Daarna naar het plein op het centrum waar je de kogelgaten nog steeds in het hotel kan zien. Santa Clara was een keerpunt in de strijd in Cuba en deze werd beslist door Che Guevara. Die heeft de stad en de omgeving veroverd op de troepen van Batistuta. Vandaar dat ze dit de Ernesto Guevara city noemen en zijn mausoleum hier gevestigd is.

Che Guevara komt oorspronkelijk uit Argentinië en heeft medicijnen gestudeerd. Tijdens zijn studie en reizen zag hij hoe oneerlijk de wereld verdeeld was en werd hij fanatiek aanhanger van het marxisme. Hij vocht onder andere tegen de gevestigde orde in Guatemala (en mocht daarom dat land niet meer in) en later dus in Cuba waar hij de beste vriend van Fidel Castro werd. Later probeerde hij ook nog in Congo het verzet te leiden maar dat strandde door slechte organisatie. Uiteindelijk probeerde hij het ook nog in Bolivia, maar daar werd hij gepakt en uiteindelijk geëxecuteerd. 30 jaar later zijn z’n resten en dienen zijn medestrijders vanuit Bolivia naar Cuba gebracht en hier in een mausoleum begraven. We rijden nog een keer naar het mausoleum maar deze is nog steeds dicht. Dan maar foto’s maken van de buitenkant, maar dan toch gaat de boel open en staan we snel in de rij, nadat we eerst alle spullen in de bus gegooid hebben want ook hier mag geen fototoestel of tas nar binnen.

Na dit bezoek gaan we de bus weer in en rijden we in anderhalf uur naar Cienfuegos, een havenstadje aan een mooie baai. We bezoeken eerst het centrum en gaan daar oom lunchen. Ik loop met een paar reisgenoten mee die een restaurantje opzoeken dat in de Lonely Planet hoge punten scoort. Het eten is prima daar. Dan rijden we naar hotel Jagua, een 4 sterren hotel, beste wat we tot nu toe gezien hebben. Samen met een paar reisgenoten loop ik nog een rondje voordat ik ga douchen. Om 7 uur gaan we weer eten en ook dit eten is het beste tot nu toe. We lopen terug naar het hotel en onderweg op de boulevard, waar het erg druk is, maken we met bijna de hele groep nog een fles rum soldaat voordat we gaan slapen.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag