Vertrek naar Cuba

En daar gaan we weer! Naar Cuba deze reis en gelukkig begint het weer met een “vriendelijke” vertrektijd. Pas om 10:35 staat de vlucht gepland dus ruim de tijd om rustig op te staan, de laatste spullen op te ruimen en naar Schiphol te rijden met de trein. Wel in de spits dus en dat was dan weer wat minder in zo’n volle trein met je koffer.

Inchecken had ik online al gedaan en ook gelijk een upgrade gedaan naar de comfort klasse met meer beenruimte. De drop-off van de koffer was weer zo’n geautomatiseerde waar je zelf het label op de koffer moet doen en die in een apparaat moet zetten. Het werkt wel, maar of het nu ook sneller en efficiënter is… Ik durf het te betwijfelen. Ruim op tijd zat ik al bij de gate nadat ik eerst traditiegetrouw een caramel macchiato had gehaald bij de Starbucks. Boarden ging ook op tijd maar vanwege de mist vertrokken we wel ruim een half uur later dan gepland. Niets aan de hand zei de gezagvoerder, dat halen we wel weer in. En inderdaad, 10 minuten voor de geplande tijd landden we een kleine 10 uur later in Havana.

De paspoort controle ging allemaal heel soepel, maar de koffers hadden wat meer tijd nodig. Ze kwamen in horten en stoten met flinke tussenpozen en uiteindelijk duurde het bijna een uur voordat alle koffers er waren. Voorbij de douane stond Abel, onze reisleider, ons op te wachten en maakte we ook kennis met alle groepsgenoten en onze chauffeur Leonid. Onderweg stoppen we om geld te wisselen (pinnen met de bankpas kan in Cuba niet), maar het eerste wisselkantoor stuurt ons om onduidelijke reden weer weg. Bij een ander kantoor in een hotel lukt het wel, maar hier staat maar 1 dame die ons een-voor-een helpt. Dat duurt dus even met een groep van 20. Ik had nog problemen met een briefje van 50 euro met een scheur er in, die accepteren ze dus niet. Uiteindelijk staan we kwart over 6 allemaal buiten met Cubaanse CUC.

Het is inmiddels donker, dus snel de bus weer in en naar het hotel Comodoro dat vlakbij ligt. Een complex met allemaal losse (oude) gebouwen en veel zwembaden. Hele grote suites met 2 slaapkamer, bad, woonkamer met keuken. Maar wel allemaal oud dus. Ik ga met een paar mensen toch nog even wat eten bij de Italiaan (heerlijke pizza) en daarna storten we allemaal een beetje in. Op naar de kamers dus en rond kwart voor 10 (in Nederland inmiddels kwart voor 4 ‘s-nachts) lig ik in mijn bed.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag