Tour door Havana

Onze eerste dag in Havana worden we door Abel rondgeleid door de stad. Het wordt een drukke dag dus eerst maar eens beginnen met een stevig ontbijt dat innig restaurant prima verzorgd is. Het is om 7 uur als het restaurant open gaat alleen direct al erg druk en tegen 8 uur wordt het heel rustig. Morgen maar later ontbijten dus.

Voor de excursie door de stad (overigens niet inbegrepen, kost 15 CUC per persoon) hebben we om 8:30 met in introductie van Abel bij het hotel waar hij onder andere vertelt over de route van de hele reis, de fooienpot, water, geld, etc, etc. Een uurtje later stappen we toch de bus in en rijden we eerst door het relatief nieuwe deel van Havana dat na 1920 is gebouwd. Het oude deel ligt aan de andere kant van de rivier en is veelal uit de Spaanse periode. Ons hotel ligt een flink stuk van het centrum en onze eerste stop is bij een plein met van die bomen die wortels uit de takken laat groeien en zich zo verplaatst door oude wortels te laten afsterven. Er staan een stuk of 8 van deze bomen op dit plein.

We rijden door en stappen uit bij het Metropolean park langs de rivier. De omgeving is prachtig maar het beeld wordt wel verstoord door al het afval dat hier wordt achtergelaten en de stank die dit veroorzaakt. Ook de rivier zelf is sterk vervuild. Men streeft er naar hier verandering in te brengen en er wordt al veel opgeruimd, maar het is nog steeds flink smerig. Ondertussen zien we ook al de eerste oude Amerikaanse auto’s waar we er gedurende de dag nog veel meer van zien. Terug de stad in rijden we langs de Columbus Cemetery die al bestaat sinds 1873 en nog steeds actief is. Hier liggen zo’n 2 miljoen mensen begraven, net zoveel als er nu in Havana wonen. We gaan niet naar binnen, dat kan morgen wel op de vrije dag.

Wij gaan door naar Square of the Revolution waar meerdere staatsgebouwen staan en aan 2 gebouwen prachtige draad tekeningen bevestigd zijn waaronder de hele beroemde van Che Guevara. Onze volgende stop is de universiteit van Havana waar we ook een rondje lopen. Bij Hotel National nemen we een kijkje in de tuin met resten van de oude vestingwerken en enorme kanonnen. Omdat het programma onduidelijk was nemen sommige hier ook een broodje, maar de lunch was eigenlijk pas de volgende stop in café O’reilly waar ze heerlijke koffie hebben en ik ook een ijsje neem. Daarna lopen we nog een paar uur door de oude binnenstad langs verschillende prachtige koloniale gebouwen en mooie pleinen voordat we flink vermoeid weer met de bus naar het hotel rijden.

Na een lekkere douche worden we om 7 uur opgehaald voor het diner. We eten aan de andere kant van de baai dus is het een half uurtje rijden waarbij we ook door de tunnel gaan. Het restaurant is een soort binnenplaats met bamboe overkappingen met bananenbladeren. Het is een Caraibische sfeer met live muziek en er lopen ook nog wat kippen rond. Erg gezellig. Terug in hotel rond een uur of 10 en ik neem met Joep en Wim nog een afzakkertje, de rest gaat gelijk al terug naar de kamer.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag