Vertrek naar Vietnam

Het feest is weer begonnen, gisteren vertrok ik richting Vietnam. Gelukkig een makkelijke vertrektijd (12:45u) zodat ik me ‘s-morgens niet hoefde te haasten. Gewoon op mijn gemakje de laatste restjes opgeruimd en/of ingepakt en toen rond kwart over 9 de deur achter me dichtgetrokken. Op Schiphol bleken niet de Fox dames ons op te wachten zoals ik bij Fox gewend was. Dus pas bij de gate een paar van mijn reisgenoten per toeval tegen het lijf gelopen. Toch jammer dat Fox dat geschapt heeft, het is niet noodzakelijk maar wel een van die dingen die Fox net dat beetje meer geven.

We vertrokken iets te laat maar dat haalde we onderweg wel weer in. In Hong Kong bij de overstap nog kennis gemaakt met een paar andere reisgenoten en in Hanoi de rest. Daar ook kennis gemaakt met Vincent, onze reisleider, en met Tuan, onze gids. En de chauffeur voor het noordelijke deel van Vietnam (zijn naam is me alweer ontschoten). We hebben in noord, midden en zuid Vietnam telkens een andere bus met dus ook een andere chauffeur. We rijden in klein half uurtje naar het hotel. Dat is snel want het is hier heel erg rustig omdat iedereen vanwege Tet – het Vietnamees Nieuwjaar – naar familie op het platteland is afgereisd. Helaas heeft dat ook nadelen, veel winkels zijn dicht en alle geldautomaten blijken leeg (en worden voorlopig ook nog niet gevuld). Tegen een ongunstige koers wisselen de meeste van ons dan maar een paar honderd euro bij een wisselkantoor want Vincent verwacht dat we de komende dagen veel lege geldautomaten aan zullen treffen.

In de bus vertelt Vincent alvast iets over Vietnam, dat met 90 miljoen inwoners het 11e grootste land is. Saigon heeft ongeveer 10 miljoen inwoners, de hoofdstad Hanoi heeft er 7,5 miljoen. Vietnam is 1650 kilometer lang (zeg maar Amsterdam tot zuid-Spanje) en ~350 kilometer breed op het breedste stuk (50 op het smalste). Het weer zit in ieder geval al mee, het is hier zo’n 25 graden. Het is mid winter en dan kan het hier in het noorden ook gewoon 10 graden zijn. Maar het is dit jaar de mildste winter sinds tijden. We checken om 12 uur in bij het May de Ville hotel, een prima hotel en met gratis Wifi (blijkt hier overal gratis te zijn). Om 1 uur gaan een handjevol mensen nog een hapje doen. Ik blijf net als de meeste in het hotel om even op te frissen en we verzamelen om kwart over 3 in de lobby voor een korte rondrit door de stad.

Deze rondrit doen we per “cyclo”, dat is de uit het Frans overgehouden term voor een Riksja in dit land. Zoals gewoonlijk vind ik het toch wel weer een beschamende vertoning om zo’n kleine Aziaat zich het heen en weer te laten trappen om mij de stad door te rijden. Gelukkig is het maar een kort stukje van 45 minuten. Daarna hebben we nog een uurtje voor ons zelf voordat we in het dakrestaurant verzamelen voor een informatie sessie over hoe het gaat met de fooienpot, aanvullende excursies, etc. Dit vervolgen we met een welkomsdiner waar we met de bus naartoe gebracht worden. Heerlijke authentieke Vietnamese keuken en erg lekker. De bus brengt ons ook weer terug naar het hotel en ondanks dat de stemming al goed in de groep begint te komen vind iedereen het na deze lange reisdag wel genoeg geweest en verdwijnt naar de kamer. Morgen moeten we weer vroeg om en gaan dan naar Mai Chau.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag