Van Hue naar Hoi An

Om 6 uur worden we al gewekt zodat we om kwart over 7 kunnen vertrekken. Het is vandaag weer een drukke dag omdat we eerst Hue bezoeken en dan doorrijden naar Hoi An. We vertrekken zo vroeg omdat Vincent nog iets heeft toegevoegd aan het programma en om de drukte voor te zijn.

We gaan eerst met taxi’s naar de verboden stad. Dit is de keizerlijke stad van de Nguyen dynastie, de laatste dynastie die in totaal 13 keizers telde. Slechts 10 daarvan hebben een altaar in de tempel hier want dat was alleen weggelegd voor de keizers die tot hun dood keizer bleven. De dynastie duurde tot de Franse oorlog toen de laatste keizer moest opstappen. Het is een ommuurde stad met daarbinnen nog 2 muren voor eerst de keizerlijke stad waar alleen de keizer en zijn gevolg mochten komen en daarbinnen nog de verboden stad. Grote delen van het complex zijn nog min of meer ruines als gevolg van de Franse en de Amerikaanse oorlog. Onder andere 150 Vietmin soldaten hebben het hier weken uitgehouden tegen tienduizenden Amerikaanse troepen. Overal zie je dan ook nog kogelgaten.

De bus komt ons ophalen en we rijden terug naar het hotel om onze spullen op te halen. Daarna rijden we door naar de tombe van Minh Mang, de tweede keizer uit de Nguyen dynastie. Deze keizer had 500 concubines en 142 kinderen. Hij regeerde van 1820 tot 1840 toen hij op 50 jarige leeftijd overleed. Zijn graftombe was toen echter nog niet af waardoor hij 3 jaar opgebaard heeft gelegen. Dat zal wel gestonken hebben… Het graf is in het diepste geheim gebouwd om grafrovers weg te houden. De mannen die hem uiteindelijk er in gedragen hebben moesten ook zelfmoord plegen. Hij ligt in een van de ingestorte gangen onder een enorme grafheuvel maar niemand weet waar. Eenmaal heeft de Vietnamese overheid toestemming gegeven om met moderne apparatuur te zoeken maar ze konden hem niet vinden. Het grafcomplex bestaat verder uit diverse panden waar de keizer normaal zijn laatste jaren zou slijten maar dat is er met Minh Mang niet van gekomen.

We rijden door naar Hoi An (anderhalf uur) waarbij ik helaas in het begin vergeten was mijn GPS aan te zetten. Tijdens de rit wordt nog wat verteld over de geschiedenis. De Franse bezetting duurde van 1858 tot de tweede wereldoorlog toen de Japanners kwamen. Na 1945 zijn de Japanners vertrokken en wilde Frankrijk zijn kolonie terug maar had zelf niet de middelen. De Britten en Chinezen hebben toen “even op de winkel gepast” maar niet met overtuiging omdat Ho Chi Minh toen sterker kon worden. De Fransen wilde eigenlijk ook wel onderhandelen maar stuurde een man van de oude stempel als gouverneur en daardoor ontstond toch een conflict situatie en werd het oorlog. De slag bij Dien Bien Phu was een van de grootste nederlagen van de Fransen die in een dal omringd door bergen zich veilig voelde. Ze dachten niet dat de Vietmin kanonnen de berg op konden krijgen. Ze hadden er echter geen rekening mee gehouden dat het wel in onderdelen kon. De Fransen werden dagenlang beschoten en op het laatst konden de overgebleven soldaten geen tegenstand meer bieden tegen de 150.000 Vietmin strijders. Er volgde onderhandeling over een deling van het land omdat het noorden onder controle was van communisten en het zuiden daar geen trek in had. Dit mondde uit in een burgeroorlog en later de Amerikaanse oorlog.

We maken een koffiestop en rijden dan door een tunnel van 6 kilometer via Danang. Hier stoppen we nog even bij het “China Beach” zoals de Amerikaanse troepen het noemde. Aan deze kant van de bergen is het tropisch. We rijden door naar Hoi An waar we eerst gaan lunchen en dan inchecken bij het Glory Hotel, een prima 4 sterren hotel waar we 3 nachten verblijven. Even opfrissen en dan gelijk door met de stadswandeling. We stoppen bij het Fujian Chinees gemeenschapshuis, een vroegere hansdelspost van het VOC, een oud huis in Chinees, Japans en Vietnamse stijl en bij de Japanse brug uit de 16e eeuw. We eindigen bij een kleermaker waar ik nog even kijk of ze een mooie leren jas kunnen maken maar ze hebben alleen maar zwart en lichtbruin leer, ik wil iets gemeleerd. We hebben nog een paar uurtjes om rond te kijken en wat te drinken voordat we gaan eten. Het eten was ook weer heerlijk en als afsluiter ga ik met Harry, Petra, Loek, Daisy en Anke nog wat drnken voordat we het hotel weer opzoeken.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag