Hoi An – Fietsen en Koken

Onze eerste hele dag in Hoi An en we konden kiezen uit een aantal excursies die hier mogelijk zijn, voor vandaag staat eerst de fietstocht op het programma en in de middag krijgen we kookles. Beide excursies zijn optioneel dus niet iedereen gaat mee.

Voor de fietstocht zijn vandaag de meeste liefhebbers, 11 van de 13 gaan mee. Alleen Harrie en Jeen blijven achter in het hotel. Het is een hele leuke tocht alleen helaas niet op goede stevige fietsen als de vorige keer. Dit zijn van die unisex fietsen met zo’n mandje voorop en in 1 maat. Veel te klein voor mij natuurlijk dus goed oppassen bij het sturen dat mijn knieen niet in de weg zitten. We rijden in de omgeving van Hoi An tussen rijstvelden en kruidentuintjes. Bij een van die kruidentuintjes mogen we helpen water geven wat sommige dus ook doen. Traditioneel met hoedje en juk. Verderop in de tocht mogen we ook nog op een waterbuffel zitten en dat laten sommigen ook niet aan zich voorbij gaan. Af en toe een koddig gezicht om die mensen op die buffel te zien klimmen. Ik pas zelf even, maar heb wel leuke foto’s gemaakt.

We stoppen ook nog even bij een begraafplaats waar 5 broers begraven zijn die in de jaren 90 op een onontploft projectiel stuitte tijdens het ploegen. En we komen ook nog langs een garnalenkwekerij waar een soort waterschoepen in het water staan, blijkbaar houden garnalen niet van stilstaand water. De gids voor deze toer maakt ook nog een soort kroons van palmbladeren, 1 spriet omhoog voor de dames en een rond van sprieten voor de mannen. Bij de koffiestop waren de meeste al verdwenen. Daar bleek ook dat een paar mensen aardig verbrand waren. Vanaf de koffiestop gaan we met de boot terug naar het centrum waar we lunchen. Geen uitgebreide lunch deze keer maar gewoon een soort pistolet met ham, kaas en groente. Heerlijk voor de afwisseling.

We hebben een paar uurtjes vrij voordat we opgehaald worden voor de kookles, met z’n 8-en deze keer. We gaan daarvoor eerst naar de lokale markt waar ze ons wat uitleggen over de verschillende soorten groenten, fruit en kruiden. De meeste daarvan kennen we tegenwoordig in Europa ook wel. Daarna rijden we naar het huis van de kok, Han (happy Han wil ze genoemd worden, en dat past er wel bij want het is zo’n Aziatisch giegel-meisje). Daar leren we 5 gerechten klaarmaken, inclusief de voorbereidingen. Alleen jammer dat we niet gewoon allemaal ons eigen potje mogen klaarmaken, het is meer een team-effort. We maken zoet-zure kippensoep, spring-rolls, groene papaja salade, vis in bananenblad en aubergine in een kleipot. Het is voornamelijk veel lol en toch kwam er nog best iets eetbaars uit. Ik ga daarna met Daisy, Loek, Petra, Harrie en Anke nog wat drinken, Joyce en Esmee gaan terug naar het hotel. Om 10 uur gaan wij ook terug want ook morgen zijn er excursies.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag