Marrakech rondrit

Deze eerste dag in Marrakech worden we door Rachid rondgeleid langs de meest bekende toeristische lokaties in de stad en we beginnen bij de Koutoubia moskee van 870 jaar oud. We mogen alleen de buitenkant bekijken want je mag alleen naar binnen als je moslim bent. Naast de moskee staan nog de resten van de eerste poging om de moskee te bouwen maar die was halverwege afgebroken omdat de gebedshoek niet exact richting Mekka stond.

De volgende stop was bij de Saadische graven. Persoonlijk vond ik ze niet heel bijzonder, maar het verhaal er achter is het wel. Toen de sultan Ahmad al-Mansur van de Saadische dynasty werd verslagen werden al zijn bezittingen vernietigd behalve deze begraafplaats. Die werd bedolven onder het zand in de 17e eeuw en pas in 1917 door de Fransen opgegraven. Na dit bezoek nemen we eerst een bakje koffie op een dakterras in de Melech (joodse wijk).

We gaan door de Bab Agnaou Gate door naar het Bahia paleis gebouwd voor de groot-vizier van de sultan en ook nog naar het paleis van zijn broer wat nu een museum is. Daarna gaan we de beroemde souks van Marrakech in. Dit is een doolhof van smalle straatjes vol met winkeltjes. Het is een chaos van mensen, fietsers, bromfietsers, mannetjes met karren die er af en toe nog tussendoor willen. We hebben echter nog geen tijd om iets te kopen want midden in de souks gaan we eerst nog naar een kruidenwinkel waar we een heel verhaal krijgen over verschillende soorten kruidenmengsels, ze mogen ruiken en natuurlijk wordt er dan ook wat verkocht. Erg veel interesse is er echter niet en de man die het verhaal staat te vertellen ergert zich daar zichtbaar aan.

We gaan voor een vrij late lunch bij het Islane hotel op het dakterras eten. Het eten hier is het beste wat ik tot nu toe gehad heb ik Marokko en dat geldt blijkbaar voor alle gerechten want zowel de mensen die een pizza eten als degene die weer een tangine hebben besteld zitten te smullen. We nemen hier ook afscheid van de chauffeur en de bijrijder en ook onze reisleider Rachid krijgt hier alvast zijn dankwoord (met bijbehorende envelop). Het is inmiddels half 4 en ik loop met een groepje van 10 nog wat door de souks. We bezoeken ook nog een moskee en gaat dan op het Djeema El Fna plein, het centrale plein van Marrakech, wat eten op een dakterras met uitzicht over het plein. Veel eten we hier niet want we zitten nog een beetje vol van de vorige, late maaltijd. Daarna lopen we in ongeveer 45 minuten terug naar het hotel.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag