Ait Ben Haddou en door naar Marrakech

We beginnen vanmorgen met een bezoek aan de Ksar van Ait Ben Haddou. Een Ksar is een verzameling van Kashbah’s en een Kashbah in het zuiden van Marokko is een huis met vier torens op de hoeken, waarvan er hier in de oude stad een aantal staan. Omdat de Ksar vlak naast ons hotel ligt kunnen we eerst lekker uitslapen en op ons gemak ontbijten voordat de rondleiding begint om 9 uur.

In de Ksar wonen nog een paar families, maar de meeste zijn al weggetrokken naar nieuwe stadsdelen. Vroeger leefde deze mensen vooral van de verkoop van zout dat ze uit de rivier halen. Deze rivier heeft zout water dat uit de bergen komt. Tegenwoordig verdienen deze mensen echter hun geld met toeristen en van de vele filmprojecten die hier opnames komen maken. Zo zijn hier onder andere delen van de Gladiator, Prince of Persia en de serie Game of Thrones opgenomen. Soms worden er dan ook dingen bijgebouwd (zoals de arena van Gladiator) maar die worden na de opnames weer afgebroken omdat de stad op de Unesco lijst staat en dus niet mag veranderen.

Na dit bezoek gaan we eerst nog een bakje koffie halen, heerlijk in de zon op het dakterras bij het hotel en om 11 uur vertrekken we richting Marrakech. Onderweg hebben we nog een paar fotostops, onder andere in de Tich ‘n Ticha pas waar we op 2260m hoogte passeren. Hier ligt overal nog sneeuw wat ook wel weer een mooi plaatje geeft. Verder krijgen we heel veel haarspeldbochten en een prachtige route dwars door het hoge Atlas gebergte. Ook stoppen we langs de weg voor de lunch die hier een stuk beter is dan gisteren.

We komen aan in ons hotel in Marrakech, het Oudaya Hotel. Zeker weer geen hoogstaand hotel, maar na het vorige is alles beter. Gelukkig wel wat zachtere bedden. Bij het eten krijgen we vis voorgeschoteld, maar de helft van de groep bedankt daarvoor. Sommige (ook ik) krijgen vervangend wat kip. Daarna gaan we met een groepje van 10 nog even naar de McDonalds voor een ijsje of een milkshake (en voor sommige ook nog een hamburger na het beperkte eten in het hotel). Ik blijf met 4 andere bij een grand cafe (waar overigens geen alcohol geschonken wordt) nog iets drinken op het terras met terrasverwarmers. Aan de overkant van de straat voor het station staan een paar honderd jongeren en heel veel politie. We dachten eerst dat het een demonstratie was, maar blijkbaar gaat het om voetbalsupporters. Tegen een uur of 10 lopen we terug naar het hotel.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag