Volgende bestemming: Marokko

Het is pas net oktober, mijn volgende langere vakantie wordt waarschijnlijk pas in mei van volgend jaar en dat is dan wel een heel end weg, dus ik was op zoek naar een “lekker tussendoortje”. Eigenlijk bij voorkeur in januari, maar het is iets eerder geworden. Ik ga het jaar afsluiten met de 10-daagse reis Sterren van Marokko met Fox.

Het belooft weer een prachtige reis te worden met de start in Casablanca waar we onder andere de moskee van Hassan II, de tweede grootste moskee ter wereld, bezoeken. De volgende dag gaan we naar Rabat waar we lunchen in het oude stadsdeel en daarna de stad verder bekijken. We rijden door naar de oude hoofdstad Meknès. Deze oude koningsstad met de poort van Mansour en het Moulay Ismail Mausoleum verkennen we de volgende dag voordat we doorrijden naar Volubilis met zijn goed bewaarde Romeinse ruïnes. We overnachten in de religieuze stad Fès waar we de dag erop de hele dag kunnen ronddwalen in het indrukwekkende labyrint van souks (markten) en de ambachtelijke buurt met leerververs.

Van Fès rijden we eerst naar de Erfoud oase aan de voet van de Sahara duinen. We kunnen vervolgens kiezen om in een kashba hotel in Merzouga te slapen of per kameel verder de woestijn in te gaan en te overnachten in een tentenkamp onder een blijkbaar schitterende sterrenhemel. De volgende dan kunnen we een prachtige wandeling maken in de woestijn en gaan dan door naar de Tinghir oase bij de Todra-kloof met rotsen van 250m hoog. Ook hier kan een wandeling gemaakt worden in de canyon. In de middag rijden we naar Aït Ben Haddou, bekend van de kashba die vaak is gebruikt in films. Hier overnachten we weer.

Via de Tich ‘n Ticha pas op 2600m hoogte door het Atlasgebergte rijden we naar Marrakech aan de voet van de bergen. Hier blijven we de laatste 3 nachten. Deze koningsstad wordt door zijn roodtinten van de stadsmuur en huizen ook wel de ‘rode parel’ genoemd. Genoeg te zien hier, onder andere de stadstuin, de Saadische graven, het Bahia Paleis, de Koutoubia moskee en het Dar Si Saïd Museum, het Djemaa El Fna plein, waar slangenbezweerders en goochelaars hun kunsten vertonen en de diverse souks. Op de laatste dag vliegen we via Casablanca weer terug naar huis.

marokko