Terracotta Leger

Deze dag staat geheel in het teken van het bezoek aan het beroemde Terracotta Leger. Dit zijn de overblijfselen van het graf van de eerste keizer uit de Qin dynasty zo rond 200 voor Christus. Dit wordt vaak gezien als het eerste keizerrijk van China.

We beginnen de dag echter met een bezoek aan een fabriekje waar nu nog nieuwe terracotta soldaten gemaakt worden, met name voor de toeristen natuurlijk. Je kan ze hier in alle soorten en maken verkrijgen, van een paar centimeter tot manshoog. Uiteraard zit er ook hier weer een winkel bij, maar niemand uit mijn groep was te verleiden er een paar te kopen. We rijden door richting de archeologische site waar we eerst in een theehuis en theeceremonie krijgen. Je mag dan proeven van verschillende soorten thee en uiteraard is die thee (en theekopjes, serviezen, etc) hier ook te koop. Het is best leuk, maar aan mijn verkopen ze niets, ik ben geen thee liefhebber. Enkele van mijn reisgenoten gaan wel weg met wat thee in zo’n leuk busje.

Dan gaan we toch echt naar de site waar we beginnen in een oud theater waar rondom op losse projectieschermen een film te zien is (zeg maar zoiets als het Universum maar dan heel ouderwets). Hier wordt een stuk over de Qin dynastie verteld die hier een aantal koninkrijken tot 1 keizerrijk samenbracht. Toen de eerste keizer overleed werd hij begraven in een tombe met daaromheen dat terracotta leger. Dat werd later gedurende veroveringen verwoest en soms zelfs in brand gestoken en verdween verder onder de grond. In 1974 vond een boer bij het graven naar water stukken van een van deze krijgers en dit werd naar een overheidsinstantie gestuurd. Daar realiseerde men zich dat het een belangrijke vondst was en alle mensen werden dan ook direct van de landerijen verwijderd (alles is overheidseigendom). Daar waren de mensen toen uiteraard niet zo blij mee.

Mede door deze vondst is Xi’an een aantal jaren daarna toegankelijk geworden voor buitenlandse toeristen. Die mochten daarvoor nooit deze “gesloten stad” in, met name ook omdat in deze streek veel wapenindustrie was. Maar onder druk van buitenlandse archeologen die deze site toch ook wel wilde bezoeken is dat langzaam veranderd. Na de film gingen we dan eindelijk “pit 1” in. Dit is veruit de grootste en het is inderdaad een enorme overdekte hal met een rand waar de toeristen op mogen lopen die naar beneden naar de opgravingen mogen kijken. In het voorste stuk (misschien 15-20% van de hele hal) staan de eerste 1000 gevonden terracotta krijgers. Omdat de hal zo groot is komt het toch nog wat iel over.

Het overgrote deel van de oppervlakte is nog helemaal niet ontgonnen, de verwachting is dat er in dit stuk zeker 5000 krijgers staan. Men wil echter nog niet alles boven de grond halen omdat de kleuren van degene die nu boven de grond gehaald zijn al helemaal zijn vervaagd. Men is nog op zoek naar een methode om de kleuren te behouden maar ook de laatste poging met een Duitse oplossing was blijkbaar mislukt. In een groot deel van de hal zie je ook hoe het eruit ziet als de stukken net zijn opgegraven. Als je dat ziet met voornamelijk heel veel afgebroken stukken en scherven begrijp je ook wel dat men die krijgers en paarden niet allemaal even snel weer in elkaar gepuzzeld heeft.

We gaan tussendoor even lunchen en daarna bezoeken we eerst “pit 3”, een relatief kleine opgraving, en daarna “pit 2” wat ook een enorme is. Hier zie je echter alleen maar de ingezakte daken van de huisjes die over de terracotta krijgers heen stonden. Het was mij niet duidelijk of ze die nu ook allemaal gingen verwijderen om de krijgers er onderuit te halen. Er zouden er hier ook nog enkele duizenden staan. Men vermoedt echter dat in de omgeving nog veel meer plekken onder de grond zitten, maar dat zal de toekomst moeten leren.

We zijn om half 4 weer bij het hotel en ik zit met Ingrid en Marion nog wat te babbelen in de tuin voordat ik naar mijn kamer ga. Om half 8 hadden we weer afgesproken om in de tuin van het hotel wat te eten. Ingrid en Xiao Ying waren er niet bij, die zijn gaan shoppen. Met veel moeite bestellen we een drankje, maar het eten werd helemaal een uitdaging. De kaart is namelijk alleen in het Chinees en van al die obers die hier rondrennen is er slechts 1 die een paar woordjes Engels spreekt. Heel erg raar voor zo’n groot hotel in een toeristische stad. Uiteindelijk lukt het ons wat rijst met stokjes vlees van de barbecue te bestellen die best lekker zijn. De dames hadden ook nog een bordje met komkommer besteld, maar dit zat ook nog eens vol met knoflook en pepers. Best lekker maar dus erg pittig.

Rond een uur of half 10 haken we af en dat is dit keer niet voor niets. We hebben morgen een vroege vlucht dus de wekker gaat voor ons om 04:40u.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag