Een lange dag…. (vertrek naar China)

Zondagochtend half 9 trek ik de deur achter me dicht in Almere en ga ik op weg naar Schiphol. Daar moet ik namelijk al om 10 uur bij de Fox balie mijn paspoort weer ophalen die inmiddels is voorzien van een visum voor China. Omdat ik laat geboekt heb, reis ik niet met de normale vlucht (die pas half 6 vertrekt), maar moet ik samen met Madelein al om half 2 vertrekken. Na alle plichtplegingen op Schiphol drinken we nog een bakkie koffie, lopen wat rond en vertrekken volgens schema met China Southern (een co-share met KLM, vandaar dat er gewoon KL4303 op onze tickets staat).

De zitruimte in dit toestel van China Southern is heel behoorlijk. Er is echter geen personal entertainment aanwezig en dus verveel ik me al snel. Op de centraal geplaatste schermen (10 inch schermpje op 5 meter afstand) worden meer auto reclames getoond dan andere dingen. Ik speel wat met mijn telefoon totdat een stewardess half paniekerig komt roepen “no mobile phone allowed”. Blijkbaar mogen telefoons zelfs in “vliegtuigmodus” niet aanstaan op deze vlucht en moet hij helemaal uit.

Na een verveelde vlucht, voornamelijk in het donker, niet kunnen slapen omdat het voor mij nog begin van de avond is, komen we volgens planning rond 05:00 aan in Beijing. We ontmoeten de reisleidster die blijkbaar ook in ons vliegtuig zat en gaan wachten op de rest. We lopen alvast wat rond, halen wat koffie en een half uur eerder dan gepland land de rest ook om 08:21. Voordat we in de bus zitten is het wel tegen 10 uur. We rijden door Beijing gelijk naar de Tempel van de Hemel.

Onderweg vertelt de lokale gids over China, dat 14 landsgrenzen heeft, waar 1 taal gesproken wordt  maar met meerdere dialecten die wel allemaal hetzelfde schrift hanteren. Ook blijkt China 5 tijdzones te hebben maar toch wordt overal dezelfde tijd gehanteerd (met als gevolg dat het in het westen heel lang licht blijft). In Beijing wonen 19 miljoen mensen! Dat is 3 miljoen meer dan in heel Nederland…

We komen aan bij de Tempel van de Hemel waar we wat rondlopen en foto’s maken. Hierna gaan we door naar de lunch want daar waren we wel aan toe. De rest van de middag is vrij en de meeste mensen gaan snel douchen en dan een dutje doen. Ik werk is mijn blog bij en volg dan hun voorbeeld. Om 17:00 verzamelen we voor de bespreking van alle zaken deze reis en daarna gaan we gelijk door naar het welkomsdiner. Omhalf 8 staan we weer bij het hotel en blijven we nog even wat babbelen. Maar om 8 uur zit ik toch in mijn hotelkamer. Inmiddels is het (op een hazenslaapje na) 32 uur geleden dat ik geslapen heb, maar toch wil ik niet te vroeg mijn bed in want dan ben ik midden in de nacht weer wakker. Ik hou het nog even uit met wat internetten en TV kijken maar duik dan om half 10 toch maar mijn bed in.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag