Kerio Valley

We hadden vanmorgen kunnen uitslapen, de schoolkinderen dachten daar echter anders over. Al om half 6 stonden de eerste met veel kabaal bij de 5 beschikbare douches en telkens als er een paar klaar waren kwamen er weer anderen. Dit ritueel duurde zeker 2 uur lang. In de tussentijd geniet ik maar van het uitzicht over (een heel klein stukje van) de Rift vallei. Rond half 8 ben ik eindelijk zelf ook maar gaan douchen.

Er staat om  uur een fikse (optionele) wandeling op het programma, een afdaling de vallei in (en later dus ook weer omhoog). Omdat mijn schoenen nog steeds niet lekker zitten en ik flink last heb van mijn kleine teen ga ik niet meer. Ik ben overigens niet de enige die afhaakt, uiteindelijk gaan er maar 4 mensen mee met de wandeling. De rest blijft achter om lekker uit te rusten van de eerste week. Ik werk eerst maar eens mijn verslagen bij want ik liep weer een paar dagen achter. In de middag doe ik wel de excursie naar de naastgelegen boerderij. Deze boerderij is van de zoon van de eigenaar van de campsite. Omdat het in Kenia gebruikelijk is dat de jongste zoon de boerderij erft moest hij 12 jaar geleden helemaal van scratch beginnen. Hij heeft een stuk land gekocht naast een weg met toegang tot water. Dit lag echter helemaal vol met stenen zodat hij stukje bij beetje dit tot boerenland om heeft moeten werken. Nadat het eerste stukje was gedaan heeft hij bemest en kwam zijn farm van de grond.

Inmiddels is dit uitgebouwd tot een bloeiend bedrijfje en zijn combinatie opleiding voor agrarier en een stuk architectuur helpt hem daarbij zeer. Zo heeft hij bijvoorbeeld solar panels op zijn huis voor stroom, en sinds een paar maanden heeft hij ook een installatie waarmee hij gas verzameld uit koeienmest. Hiermee kan hij dus op gas koken in plaats van op hout. Een stuk beter voor het milieu dus omdat de “houtvoorraad” hier snel slinkt. Ook heeft hij een systeem gebouwd waarmee de houtoven heel weinig hitte verliest en extra hitte doorgeeft aan water voor zijn douche. Zo heeft hij wel meer handige dingetjes ingevoerd de laatste tijd.

In de middag zitten we nog gezellig samen wat te babbelen onder het genot van een drankje op de campsite. Onze kok Cyrus komt nog wat vers gebrande pinda’s langsbrengen. Aan het eind van de middag moet ik ook zelf mijn was van de lijn halen die ik vanmorgen had ingeleverd. Die was nog niet helemaal droog en daarom moest ik mijn sokken en 1 onderbroek nog laten hangen. Helaas slaat ondertussen ook bij mij de reizigersziekte toe en moet ik ineens rennen naar het toilet. We gaan al heel vroeg (half-7) dineren en bij het eten kom ik er achter dat ik mijn was beter niet had kunnen laten hangen want terwijl we binnen zitten te eten begint het buiten te regenen. Hopelijk is het morgen alweer wat opgedroogd.

 

Foto’s van deze dag