Home » Kenia & Tanzania » Door naar de Kilimanjaro
Oct
22

We kunnen vandaag lekker uitslapen in dit mooie hotel omdat de rit van vandaag niet zo lang is. We vertrekken pas om half 11 en maken dan eerst nog een tussenstop in Arusha om wat spullen in te kopen en om eventueel heel vroeg te lunchen of om iets voor onderweg te kopen. Ik haal wat kaas en krijg van Arjen en Hanneke 2 broodjes uit de zak van 6 die zij gekocht hebben.

We rijden vervolgens door en Heleen geeft aan dat het ongeveer 2,5 uur zal duren. Na anderhalf uur rijden we echter al door Moshi vlak bij de Kahawa Shamba campsite waar we 2 nachten in een tent zullen verblijven. Deze campsite is permanent en de tenten zijn dus al aanwezig. Vandaar dat de truck met onze tenten gisteren al vertrokken is. Deze lokatie, waar een aantal koffieboeren in 3 dorpen gezamelijk een cooperatie hebben die onder andere door Sawadee gesteund wordt heeft deze campsite met bijbehorende faciliteiten opgezet om extra inkomen te genereren omdat koffie niet meer zoveel opbrengt. De coƶperatie zorgt ervoor dat er een goede prijs komt voor de koffie met behulp van Max Havelaar / Fair Trade en een aantal gidsen zijn opgeleid door Sawadee om rondleidingen te geven waar ook weer wat aan verdiend wordt.

Als we aankomen blijken de tentjes al opgezet (zouden we eigenlijk zelf moeten doen) en na het installeren krijgen we de koffie tour. We krijgen onder andere te zien hoe de koffie bessen, die we zelf moeten plukken, door een machine heen gaan zodat de bonen uit de bes geperst worden. Ook deze machine moeten we zelf draaien. De bonen zijn dan heel erg glibberig en moeten een dag in het water “weken”. Daarna moeten ze nog 2 weken drogen waarbij ze dagelijks 3 uur in de zon liggen. De volgende stap is om de groene bonen uit het schilletje te krijgen en daarvoor worden ze in een soort holle boom geedan en wordt er met een stok had op gestampt. Wat er uit komt wordt vervolgens op een zeef gegooid en wordt telkens opgeschud terwijl je blaast om de schillen weg te krijgen.

De groene bonen die overblijven worden vervolgens in een pan op een houtvuur gebrand waarbij we constant moeten roeren anders verbranden ze. De gebrande bonen gaan weer in dezelfde holle boomstam waar we eerder de schillen verwijderd hebben en worden met een stok tot gemalen koffie gestampt zoals wij die kennen. Daarna ging de pan op het vuur, koffie erin en aan de kook brengen. Het resultaat werd door een zeefje in een thermoskan gegoten en we konden aan de koffie. Gonnie had er zelfs nog een koekje bij.

Terug in het kamp komt vlak voor het avondeten de top van de Kilimanjaro al heel even door het dikke wolkendek zetten en iedereen komt een foto maken. Aan de andere kant zien we een prachtige zonsondergang die er uiteraard ook even op moet. We gaan eten bij een van de boeren en dat betekent eerst een wandeling over oneffen paden in het donker. Dat viel voor mij met mijn pijnlijke teen, die ik inmiddels in mijn Teva sandalen had gehuld, best even tegen. Het eten vond ik ook niet veel aan eerlijk gezegd. Na het eten zijn we teruggelopen, bergop, dus nog moeilijker, en de batterij van mijn zaklamp was ook al bijna leeg. De meeste mensen gingen al weer vroeg slapen.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag

Comments are closed.