Van Banff naar Jasper

Een drukke dag vandaag, naast de afstand die we moesten afleggen van Banff naar Jasper stonden er ook een berg excursies op het programma. En het werd ook een bijzondere dag met vele uitersten en soms ook veel geluk. We begonnen de dag om een uur of 8 met vertrek uit Banff (iets vertraagd omdat de chauffeur onderweg naar de bus parkeerplaats al een grizzly beer tegenkwam). Het weer was op dit moment prima maar dat zal later op de dag veranderen.

De eerste stop die we maken is bij een brug naast Castle Mountain. Op deze metalen brug heeft een zee-arend zijn nest gebouwd. We parkeren de bus vlakbij de brug en we hebben geluk, de zee-arend zit inderdaad op het nest. Het lukt mij zelfs hem nog vrij goed op de foto te krijgen. De volgende stop is Morants Curve, een plek waar de persfotograaf van de spoorwegen rond 1900 beroemde mooie foto’s heeft gemaakt waarmee mensen naar Canada gelokt moesten worden. Hier hebben we ook hele mooie plaatjes geschoten,

Onderweg naar de bergmeren kwamen we op een open helling ineens een grizzly beer tegen! Heel bijzonder want er blijken er maar zo’n 75 te zijn in de parken Banff en Jasper en er zijn mensen die hier pas naar 2 jaar wonen ooit eens een grizzly zien. Wij hadden dus vreselijk geluk en dan ook nog op zo’n mooie open plek. In positieve stemming rijden we door naar Moraine Lake. Eigenlijk staat dit meer niet op de planning maar het andere meer dat wel in de gids staat is nog niet bereikbaar door de sneeuw die er nog ligt. Dit meer blijkt echter prachtige plaatjes op te leveren. Vervolgens rijden we naar Lake Louise maar eigenlijk vonden wij dat allemaal minder. Dit was echter voornamelijk doordat het te hard waaide en er daarom niet dat mooie spiegel effect ontstond.

In Louise Village stoppen we ook nog even om wat eten te kopen, we hebben namelijk niet echt tijd voor een uitgebreide lunch. De gekochte broodjes worden op de parkeerplaats of in de bus opgegeten. We vervolgen onze reis over de Icefield Parkway richting Jasper. Onderweg stoppen we eerst nog bij het Bow meer en de Bow gletsjer waar we wel prachtige foto’s met spiegel effect maken. Daarna rijden we door naar de Athabasca Gletsjer waar we met de Ice Explorer de gletsjer op rijden. Dit zijn een soort van enorme bussen speciaal gemaakt voor dit soort werk, er zijn er ook maar 23 van gemaakt op de wereld. Een daarvan wordt door de US op de Noordpool gebruikt, de andere 22 staan hier. Terwijl we op de gletsjer staan begint het vreselijk te sneeuwen. Sta je dan in je zomer vakantie…

Na deze excursie stoppen we ook nog kort bij de Athabasca Waterval maar dit wordt weer eens een korte stop want inmiddels is het heftig gaan regenen. We rijden daarna snel door naar Jasper waar we in een ander dan het geplande hotel komen vanwege wat boekings problemen. We zitten nu in de Lobstick Lodge, op zich ook een prima hotel. We gaan in het dorpje wat eten en besluiten in het hotel wat te gaan drinken. Maar daar bleek de bar afgehuurd voor een prive feestje dus zijn we “bij de buren” in het hotel ernaast nog een drankje gaan halen.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag