Stadstour Jaipur

We verzamelen deze ochtend na het ontbijt voor een stadstour van Jaipur waarbij we onder andere een aantal van de belangrijkste paleizen bezoeken. Jaipur wordt de roze stad genoemd (eigenlijk is de kleur terra-cotta), maar dan gaat het alleen om een stuk in het oude deel dat ooit voor het bezoek van de Britse prins Albert gekleurd is.

 

De naam Jaipur komt van de stichter Jai Singh en “pur” staat voor stad. Bij Islamitische steden staat “bad” voor stad, denk aan Islamabad etc. Zo betekent “stan” bijvoorbeeld plaats. We beginnen de rit met een bezoek aan het Paleis van de Wind (Hawa Mahal). Het is met name een hele fraaie voorgevel aan een erg drukke weg. Het gebouw zelf kan je niet bezoeken, je kan alleen vanaf de weg foto’s maken nadat je eerst met gevaar voor eigen leven bent overgestoken.

Hierna reden we naar Amber Palace, een enorm fort met in een omtrek van enkele tientallen kilometers eromheen een soort mini Chinese muur. Je kan hier met olifanten naar boven, maar deze dieren worden hier niet goed behandeld en daarom wordt dit ook afgeraden. Het was overigens maar een relatief klein stukje omhoog dus wij zijn met de trappen gegaan. Het complex bestaat uit diverse binnenplaatsen met bebouwing daarom heen. Veel sluip-door kruip-door gangetjes en trappetjes, kamertjes, terrassen, etc.

Na Amber Palace zijn we nog even gestopt om een foto te maken van het Water Palace, een paleis dat in een kunstmatig meer staat. Hier hebben nooit mensen gewoond maar was meer een verblijf voor plezier. Vervolgens zijn we doorgereden naar een fabriekje waar handwerk wordt gemaakt, met name van zijde en andere stoffen die met een soort stempels bedrukt worden met de hand. Uiteraard zat hier ook weer een winkeltje aan vast die 2 keer zo groot was als de werkplaats. Hierna volgde de lunch.

De laatste stop was het City Palace. Dit was eigenlijk het primaire paleis van de Maharaja van Jaipur en delen zijn ook nog in gebruik. Er is hier ook een museum ingericht met voornamelijk kleding die de familie vroeger droeg. Ook dit complex is weer enorm en zonder gids zou je zomaar kunnen verdwalen. De pracht en praal straal er zelfs nu ook nog overal vanaf. Onderweg terug naar het hotel maakte we ook nog een stop bij het Albert Palace, dit is een paleis dat ooit door de Maharaja werd gebouwd als onderkomen voor het 6 daags bezoek van de Britse prins Albert. Het geeft wel aan welke rijkdom deze Maharaja vroeger had.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag