Haveli’s en dan naar Jaipur

In Madawa verbleven we maar 1 nacht en vandaag rijden we door naar Jaipur. Wederom een rit van ongeveer 4-5 uur maar de dag wordt gelukkig wel een beetje opgebroken. Voordat we in de bus stappen verzamelen we om 08:00 eerst voor een wandeling door Mandawa om de Haveli’s te bekijken.

De Haveli’s zijn de koopmanshuizen uit deze streek. Vroeger lag Mandawa op een belangrijke route voor de handel in dit gebied en met name de koopmannen verdienden hiermee veel geld. De huizen van deze mensen waren dan ook rijkelijk versiert met handgeschilderde voorstellingen, meestal van handelskaravaans etc, maar ook van allerlei Hindoe goden. Helaas zijn de meeste huizen (op een uitzondering na) niet echt in goede staat en veel tekeningen zijn vervaagd omdat men geen geld heeft voor onderhoud en eigenlijk ook weinig interesse. Door het opkomend toerisme in deze streek is er inmiddels wel meer aandacht voor. De eigenaren van de huizen zijn inmiddels verhuisd naar andere grote steden en de huizen worden bewoond door een soort van “caretakers”.

Na de wandeling hebben we eerst nog wat gedronken op het terras van ons hotel en zijn toen in de bus gestapt op weg naar Jaipur. Na een lunch onderweg zijn we tussendoor ook nog gestopt bij het plaatsje Samode. In dit woestijnstadje staat een oud fort dat later is omgebouwd tot paleis en daarna tot hotel. Een aantal van de vertrekken in het complex zijn nog in oorspronkelijke staat en hier worden rondleidingen in gegeven. Toen we weer uit het complex kwamen besloten we een stuk terug te wandelen. Al snel werden we belaagd door groepen verkopers en kinderen en zijn we uiteindelijk de bus maar weer ingestapt.

Helaas konden we met de bus ook niet dezelfde weg terug omdat met aan een huis aan het werk was en daardoor de weg was afgesloten. Na enige tijd wachten zocht de chauffeur een uitweg en konden onze rit naar Jaipur vervolgen met een uur vertraging. We kwamen pas laat in Jaipur aan en het was al donker. Het laatste stuk ging in het donker met flinke snelheden over een 2-baans weg waar chaotisch verkeer gecombineerd werd met onverlichte ossenkarren, mensen die langs de kant van de de weg liepen en soms zelfs overstaken, verkeer dat doodleuk tegen de richting in reed, etc. Maar we zijn heel aangekomen in het Ramada hotel, een net modern en prima hotel. Na een snelle douche zijn we wat gaan eten en daarna nog tevergeefs op zoek gegaan naar een geldautomaat. Dat wordt morgen maar pinnen. We hebben nog 1 drankje genomen op het dakterras en daarna de kamer maar eens gaan opzoeken. Het was inmiddels middernacht en morgen gaat de wekker om 7 uur weer.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag