Stadstour en Vuurvliegjes

Vanmorgen begonnen we met een stadstour van Kuala Lumpur. Bijna voltallig (alleen Ruud en Ad gingen niet mee) reden we met de bus door het centrum van de stad en brachten we een bezoek aan een aantal bezienswaardigheden. Enige planning hiervoor is in deze stad wel vereist want het is hier erg druk. Zelfs ‘s-nachts kunnen hier blijkbaar files staan in de stad, dus al helemaal rond onze vertrektijd in de ochtend.

De eerste stop was het paleis van de koning. Maleisie heeft elke 5 jaar een andere koning die gekozen wordt uit de 9 Sultans en Raja’s en deze koning heeft alleen een ceremoniele functie. We waren toevallig net op tijd voor de wisseling van de wacht die ongeveer elke 2 uur plaatsvindt, maar nooit op exacte tijden. Het moet ook regelmatig want de wachters zitten op paarden en het is een hele kunst die met al die toeristen 2 uur stil te laten staan. Vervolgens gingen we naar een park met monumenten voor de slachtoffers in de oorlogen, een apart monument voor slachtoffers in de 1e wereldoorlog en een voor de 2e wereldoorlog. Die 2e is een exacte kopie (maar dan groter) van het 2e wereldoorlogsmonument in Washington USA.

De derde stop bracht ons bij een grote moskee. Omdat sommigen niet voldoende bedekkende kleding aan hadden kregen we allemaal een soort paarse mantel om. Bij de dames moest dan ook nog de capuchon over het hoofd. We hebben hier gelijk met 1 camera een groepsfoto van gemaakt. De moskee heeft eigenlijk vrij weinig pracht en praal, alles is erg basic. Onze gids vertelde nog dat hij hier zijn studie van de Islam heeft gedaan. Anders mocht hij namelijk niet trouwen met zijn Islamitische vrouw.

Na de moskee reden we door naar het onafhankelijkheidsplein waar pas op 31 augustus 1957 de onafhankelijk van Maleisie is uitgesproken. Hier is ook de Maleisische vlag prominent aanwezig, die duidelijk is geinsprireerd door de Amerikaanse vlag. 14 rood-witte banen (voor de 14 provincies), een blauw vlak met een zon met 14 punten, en een halve maan om het Islamitische karakter aan te geven. De laatste stop voor de lunch waren de Batu Caves. Voor deze grotten staat een enorme trap met daarnaast een enorm beeld van een Hindoe god (ook het Hindoeïsme komt hier voor). Op de trappen en in de grotten veel Makaak apen dus je spullen goed bij je houden. Die beesten zijn hondsbrutaal. Na de lunch reden we weer terug naar het hotel en hadden we nog een paar uurtjes vrij voordat we aan de optionele excursie zouden beginnen. De optionele excursie zou beginnen met een bezoek aan de zeer vriendelijke grijze langoor apen. Dit viel echter letterlijk in het water want het kwam met bakken uit de hemel. We zijn toen maar direct doorgereden voor het diner dat voornamelijk uit seafood zou bestaan. Gelukkig kwamen er ook wat andere gerechten op tafel want een visje vind ik wel lekker, maar krabben, garnalen andere schaaldieren mogen aan mij voorbij gaan. Toen het eenmaal donker was gingen we naar de vuurvliegjes kijken, hier zit een kolonie die in totaal 15 kilometer bestrijkt waarvan wij een paar honderd meter bekijken vanuit kleine bootjes. Gelukkig was het inmiddels droog. Je vaart langs struiken en bomen die versierd lijken met kerstverlichting. Best leuk om te zien, maar helaas (voor mij tenminste) niet te fotograferen. En inmiddels was de meligheid er bij ons ook wel ingeslopen dus erg serieus ging het niet meer. Na de lange terugweg (anderhalf tot twee uur, ik was mijn GPS tracker overigens vergeten) naar het hotel ging een groot deel van de groep “nog 1 drankje” nemen, ik trok het niet meer en ben mijn bed ingedoken.

 

Foto’s van deze dag