Chauchilla begraafplaats en Nazca Lines

Vannacht regelmatig wakker geworden door blaffende honden, kraaiende hanen (VEEL kraaiende hanen, blijkbaar worden die hier gehouden voor hanen gevechten) en verkeer dat over de brug komt die vlak naast het hotel ligt. Om een uur of 6 ben ik mijn bed maar uitgegaan, een uurtje eerder dan gepland. Het ontbijt was hier echter vele malen beter dan in de vorige hotels, er was een omeletje, kaas, een lekker sapje en natuurlijk ook jam.

Om 8 uur vertrokken we eerst naar de Chauchilla begraafplaats 30 km buiten Nazca met hele oude graven. Een aantal van deze graven zijn door grafschenners geopend om de waardevolle zaken er uit te stelen, maar archeologen hebben de graven weer zoveel mogelijk hersteld. Divers open graven met daarin mummies, doodshoofden en beenderen zijn voor het publiek opengesteld. Al met al toch wel een wat bizarre excursie.

Hierna zijn we eerst nog langs een lokatie in Nazca gereden waar we een demonstratie kregen van pottenbakken volgens de oude tradities. Hier waren ook een aantal stukken aardewerk te zien die al vele honderden jaren oud waren, die worden hier namelijk ook gerestaureerd.

Aan de overkant van deze lokatie was een werkplaats waar particuliere gouddelvers op kleine schaal proberen goud uit de erts te verkrijgen. Deze erts wordt lokaal in de bergen verzameld en met zakken van 60kg over een afstand van een paar kilometer naar beneden gedragen. Vervolgens wordt het naar Nazca gebracht. De erts wordt hier verpulverd en vervolgens gemengd met kwik, een behoorlijk gevaarlijk werkje dus, want dat is nogal giftig. De kwik met het goud onttrekt zich aan de rest van de mineralen en gesteente, dit proces is ook allemaal handmatig met mensen die 6 uur lang op een grote halfronde steen heen en weer staan te wiegen. Daarna wordt het kwik eruit gezuiverd in een soort destilleer apparaat. Het kwik wordt hergebruikt en het goud kan verkocht worden.

Terug in het hotel werden we in 5 groepen van 4 ingedeeld voor de vluchten met de Cessna vliegtuigjes over de Nazca lijnen. Ik zat in groep 2 die samen met groep 1 als eerste naar het vliegveld reed. Bij het vliegveld aangekomen was de volgorde omgedraaid dus ging mijn groepje als eerste. Het was hier allemaal prima georganiseerd en binnen 10 minuten na aankomst zaten we al in een vliegtuigje.

Het duurde echter nog wel even voordat we opstegen. Het vliegtuigje vloog over de 13 verschillende figuren zowel linksom als rechtsom zodat iedereen goed foto’s kon maken (ook goed te zien op de GPS track). Hierdoor vloog hij wel telkens heel schuin. Onze groep had geen last gehad, maar diverse andere mensen, waaronder Marion, Trea en Dennis waren toch behoorlijk misselijk geworden.

Een ervaring rijker zijn we teruggekeerd naar het hotel en even later met 8 personen het stadje ingegaan om eerst te lunchen en daarna nog wat rond te kijken. Ook zijn we even bij de supermarkt langsgeweest waar ik onder andere een fles rum heb ingeslagen (want er is in het hotel alleen maar bier).

‘s-Middags hadden we vrij dus ik ben onder andere maar weer eens zaken gaan voorbereiden voor mijn blog. Teksten, foto’s en andere zaken staan er klaar voor maar de Wifi verbinding is zeer matig en het lukt me dan ook niet om al pagina’s bij te werken. Hopelijk is dat morgen in Arequipa beter.

‘s-Avonds hadden we weer een barbecue die deze keer beter was dan de vorige, deze keer werd de boel tenminste niet opgeruimd nadat iedereen 1 stuk vlees had gekregen. Na het eten kwamen de biertjes op tafel die deze keer wel koud waren, en ook de fles rum werd opengebroken, kortom gezellig dus :).

 

Foto’s van deze dag