Gaujas national park – Saaremaa

Iets voor 7 uur staan we met een aantal reisgenoten al klaar bij het ontbijt, maar de forse man die het daar allemaal een beetje regelt komt ons heel gedecideerd (onvriendelijk en wijzend met een vingertje) vertellen dat hij pas om half acht opengaat. Wij vertrekken echter om acht uur. Nadat Nina overlegt met de receptie en wat stennis maakt kunnen we er na een paar minuten toch in. En dus vertrekken we toch op tijd richting Estland.

We rijden eerst nog binnen Letland naar het Gaujas national park waar we een paar kastelen bezoeken. Eerst gaan we naar de kasteel ruïne bij het plaatsje Sigulda. Hier hebben we een drie kwartier om rond te kijken en veel meer is ook niet nodig. Het is niet zo groot en met wat houden constructies is geregeld dat je toch nog een beetje omhoog kan klimmen. Het tweede kasteel wat we bezoeken is het Turaida kasteel. Dit complex is veel groter met ook nog wat oude bijbehorende gebouwen in de buurt zoals een smidse, een badhuis, stallen, etc. Het stikt hier wel van de wespen die je continu van je af moet slaan. Een van de torens heeft van die hele smalle stenen trapjes die door de kasteel muur lopen en ik krijg daar spontaan een claustrofobische reactie op en ga er dus snel weer uit. Verder is er nog de kamer waar blijkbaar de bisschop van Riga vandaan werkte en nog wat andere ruimtes met exposities.

We zien hier ook weer een bruidspaar, dat is de vierde al deze reis. We drinken ergens nog wat koffie en sommige nemen daar nog een taartje of iets dergelijks bij. Foute keuze natuurlijk want binnen de kortste keren krioelt het van de wespen. Ik vlucht voor de wespen plaag en loop nog een rondje langs de stallen waar allemaal oude karren opgeslagen staan. Even later gaan we de bus weer in en rijden we naar de grens waar we gaan lunchen. Na de lunch vertelt Nina nog wat over Estland, dat met anderhalf miljoen inwoners de laagste bevolkingsdichtheid heeft van de drie Baltische Staten. Men leeft hier vooral van de landbouw en het toerisme. Maar liefst 60% van Estland is bos.

Het is het nog een flink stuk naar Virtsu waar we met een veerpont de oversteek maken naar het eiland Liiva en van daar rijden we over de dam naar Saaremaa. Een uurtje later rijden we Kuressaare door naar ons hotel Staadioni. Een hotel aan een atletiek stadion met prima kamers en een mooie groet inloopdouche. Een verademing na dat vorige hotel. Een uurtje later loop ik met een paar reisgenoten terug naar het centrum, een minuut of 20 lopen, om een restaurantje op te zoeken. Als we later teruglopen kom ik er achter dat de zool van mijn linker bergschoen los laat. Die zal ik voorlopig waarschijnlijk niet meer kunnen gebruiken want morgen is het zondag en dan is de schoenmaker, die hier dus wel zit, gesloten.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag