Palermo met veel kerken

Ondanks dat de veerboot weinig schommelde (je had bijna niet door dat je op een boot zat) heb ik toch heel onrustig geslapen. Zo’n beetje elk uur wel een keer wakker geweest en het was een worsteling om me om te draaien. Het bed was ook korter dan 1.90m waardoor ik af en toe met mijn hoofd tegen de achterkant stootte. Er kwam ook licht van de gang door de kieren van de deur, de brede kier onderaan had ik afgedekt met een handdoek. En daarbovenop begonnen ze om half 6 ook alweer met announcements.

Toch is het best een aardige manier van reizen, je gaat slapen bij Napels en staat op bij Palermo. Rond een uur of 8 mogen we de boot af en met een bus rijden we naar het B&B hotel Palermo Quattro Canti dat midden in de hoofdstraat van het oude centrum ligt. De kamers zijn nog niet klaar maar we kunnen hier nog wel ontbijten. En dat is helemaal niet verkeerd, veel keuze en een leuk dakterras met overzicht op een deel van de stad. Ik bedenk me daar ook ineens dat het F1 kwalificatie tijd is maar blijkbaar stond dat verkeerd in mijn agenda want de kwalificatie was al afgelopen en Verstappen had al Polen gepakt. Na het ontbijt hebben we eerst een stadswandeling onder begeleiding van een lokale gids. Lastig te volgen in zo’n drukke stad dus krijg er weinig van mee.

De wandeling komt langs diverse kerken waarvan er in deze stad blijkbaar meer dan 100 zijn. Vlak bij ons hotel is de Piazza Pretorio met de Fontana Pretoria met allemaal beelden er omheen. Aan dit plein ook het Palazzo Pretorio en een kerk. Om de hoek de Santa Maria dell’Ammiraglio waar we naar binnen gaan. Veel pracht en praal in deze kerk, vooral de schilderingen aan de plafonds en veel goud mozaïek. Daarna lopen we naar de Chiesa del Gesu die er van buiten niet uit ziet maar van binnen weer prachtige plafondschilderingen en heel veel gedetailleerd marmeren ornamenten heeft. We lopen nog over een markt en dan door naar Piazza della Vittoria plein met de Kathedraal die van buiten mooi is maar van binnen wat tegenvalt ten opzichte van de vorige. Onderweg liepen we nog langs andere kerken maar die ga ik hier niet allemaal opnoemen.

Aan het einde van de stadswandeling gaan we lunchen en daarna door de Porta Nuova richting busstation. Met de behoorlijk volle lokale bus gaan we naar het nabijgelegen Monreale waar de Duomo di Monreale en het naastgelegen klooster bezoeken. Dat is nog opschieten want vanmiddag is er een huwelijk in de kerk en wordt een groot deel ervan afgesloten. We zien de bruid nog langskomen als wij op een terras een koffie met een lokale lekkernij naar binnen zitten te werken. Gelukkig op tijd staan we weer bij het busstation want al 10 minuten voor vertrek zitten we als haringen in een ton in de bus gepropt. Diverse mensen komen later aan en kunnen er dus echt niet meer bij. Als de bus vertrekt staan er wel een stuk of 20. En de volgende bus is pas over een uur. Onderweg naar het centrum van Palermo (ruim een half uur rijden) rijdt de bus ook alle andere haltes voorbij zonder te stoppen. Bij de evaluatie zal ik wel aangeven dat dit gedoe met openbaar vervoer uit het programma moet, bij de Amalfikust was het ook al gedoe en reden stampvolle bussen onze halte ook al voorbij.

Eenmaal de bus uit was ik er even klaar mee en loop op snel tempo naar het hotel. De kamers zijn hier wel top, ik heb een ruime kamer van 4x6m met grote badkamer met ligbad. Stukken beter dan de eenpersoonskamertjes met mini douche die ik begin van deze reis soms had. Even lekker douchen en ik kom net de douche uit, gaat het alarm in het hotel af. Ik hijs me snel in mijn kleren en begin de trap af te lopen samen met andere gasten. Net beneden horen we dat het vals alarm is. Eerst dat het iemand zou zijn die zat te roken, maar achteraf blijkt dag het kwam door stoom vanuit de badkamer. En dan ook nog van Yvonne, een van mijn reisgenoten.

Om 8 uur sta ik klaar voor het diner met het kleine vaste groepje. Maar we hadden even geen rekening gehouden met de drukte op deze zaterdagavond. Diverse restaurants die we uitzoeken zijn vol en de twee hoofdstraat zijn stampvol met volle terrasjes en mensen die daar tussendoor lopen. Heel chaotisch. Uiteindelijk vinden we een plek waar we, na een kwartiertje wachten, een tafeltje bemachtigen. Maar de bediening is ook overloaded hier dus het duurt allemaal erg lang. Het is al ruim voorbij 11 uur als we ons door de menigte (nog steeds) weer richting hotel worstelen. En morgen moeten we redelijk vroeg op want Linda wil om 8uur vertrekken.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag