Grotten van Pertosa en ferry naar Palermo

We kunnen een keer uitslapen vandaag want het vertrek staat pas om kwart voor 11 gepland. Maar als ik om acht uur beneden kom voor het ontbijt (eerder is het niet open) zitten er al een paar reisgenoten. Uitslapen zit gewoon niet in ons bloed.

De bus is er ok al eerder en druppelsgewijs komen de mensen met hun koffer naar beneden. Zo rond half 11 is iedereen er al en vertrekken we maar gelijk. We rijden eerst in iets meer dan een uur naar de grotten van Pertosa-Auletta. Dat had korter gekund maar de chauffeur reed eerst een stukje verkeerd. Gelukkig is het deze keer een bus waar ik wat behoorlijke beenruimte heb. In de grotten gaan we eerst en klein stukje met een boot en vervolgens ongeveer een kilometer wandelen. Allemaal over nette aangelegde paden, het eerste stuk ook met ruime doorgangen. Het tweede deel is iets lastiger en moet ik grote delen gebukt lopen en continu de stalactieten ontwijken.

We lunchen vlakbij de grotten en daarna rijden we in een uur of twee terug naar Napels waar we anderhalve week geleden begonnen zijn. Hier stappen we in het begin van de avond op de GNV ferry naar Palermo. De overtocht gaat 10-11 uur duren dus we lopen vannacht ook op de boot. Inchecken op zo’n ferry boot is altijd chaos, maar hier is het gelukkig al iets beter geregeld dan wat ik eerder dit jaar meemaakte in Griekenland. De binnenhut die ik krijg is minder erg dan ik had verwacht. Het is klein uiteraard, met stapelbed, maar ook met prima badkamer. De douche is wat maat betreft ongeveer even groot als wat ik had in sommige hotels. Over het algemeen ziet het er ook netjes uit, behalve de vloerbedekking, die is echt vreselijk smerig. Vloerbedekking is ook geen goede keuze voor dit soort plekken denken ik. De boot zelf is overigens een oudje van P&O die vroeger naar Hull in Engeland voer, waarschijnlijk vanuit Zeebrugge.

Eerst nog maar wat eten en gelukkig gaat het restaurant open als ik er met een klein groepje aankom. Je wordt natuurlijk vreselijk afgezet, 18 euro voor een paar Napoletaanse gehaktballen met wat frietjes en een cola. Terwijl wij zitten te eten groeit en groeit de rij, ik denk dat de mensen die aansloten toen wij klaar waren ruim een uur in de rij zullen staan. En sommige van mijn reisgenoten staan nog niet eens in de rij. Nog even boven op het dek foto’s maken van de kust en Capri waar we langs varen voordat ik ga douchen en proberen te slapen in het kleine bedje.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag