Home » Colombia » Naar Popayán
Nov
24

Naar Popayán

Het is weer een reisdag en omdat Linda ons zoveel mogelijk tijd in Popayán wil geven, waar we maar 1 nacht blijven, vertrekken we vroeg; 7 uur. De rit is maar 134 kilometer maar toch is de verwachting dat we saar zo’n 6 uur over gaan doen inclusief stops.

Het eerste stuk van de rit gaat nog prima en je gaat je bijna afvragen waarom het dan zo lang zou moeten duren. We passeren nog een militair checkpoint, we zitten namelijk inmiddels in de uitlopers van het gebied waar de FARC vroeger actief was en waarvoor nog steeds een “alleen noodzakelijke reizen” advies geldt. We stijgen vervolgens naar zo’n 3200 meter hoogte met aan beide kanten van de weg ondoordringbare jungle. En de weg in dit stuk is echt extreem slecht. Kilometers lang rijden we over een onverharde weg met kuilen en modderplassen en de gemiddelde snelheid zit hier ruim onder de 10 km/u.

We maken een stop bij velden met frailejones. Dat zijn bijzondere planten omdat ze water uit de lucht haken en aan de grond afgeven. Het veld waar ze staan voelt dan ook aan als een spons en in zeiknat. Je kan hier zo tot je knieën in de zompige grond wegzakken. Vlak na deze stop is het tijd voor de lunch in een zeer eenvoudig restaurantje in Paletara waar er keuze is tussen soep of kip, meer hebben ze niet. Na de lunch nog een fotostop bij een watervalletje en later nog een bij een kerkje met uitzicht over Popayán. Half drie zijn we bij hotel Camino Real, een ander hotel dan in de reisbeschrijving maar je hoort mij niet klagen want ik heb een prima kamer. Het hotel staat ook midden in het centrum.

Drie uur spreken we af om gezamenlijk even naar de oude brug te lopen. Onderweg begint het te spetteren en even later komt het met bakken uit de hemel aangevuld met een paar oorverdovende donderslagen. We schuilen een klein uurtje in het portaal van een restaurant en als het even beter wordt rennen we terug naar het centrum waar we schuilen bij een bank waar gelijk ook gepind wordt. Daarna duiken we een Juan Valdez koffietent in. Als de bui overgetrokken is ga ik met Maurice, Marco en Gerben toch nog een rondje door de stad lopen. We eindigen in een barretje voor een drankje en daarna terug naar het hotel. 7 uur gaan we met een groep eten bij de Italiaan (pizza) en rond half 10 zijn we weer terug. Even douchen, blog bijwerken en dan is het alweer bedtijd.

Route van vandaag (deels was de GPS uitgevallen) 

Foto’s van deze dag

Comments are closed.