Vertrek naar Ashgabat (Turkmenistan)

Heerlijk, de reis gaat beginnen! Omdat het de laatste dagen al in het nieuws is dat het erg druk is op Schiphol ga ik extra vroeg weg. Dat betekent wel dat de wekker op de ‘normale werkdag stand’ gaat, 05:20u dus. De verbinding was echter niet optimaal waardoor ik een halfuurtje moest wachten op Almere centraal. Half acht stond ik op Schiphol, ruim op tijd voor mijn vlucht van 10:20.

Met de drukte viel het wel mee, binnen 45 minuten was ik door de plichtplegingen heen en even later zat ik, traditioneel, bij de Starbucks. Bij het boarden werd er nu ook geld geboden voor mensen die een latere vlucht wilde nemen,  blijkbaar waren ze overboekt. Echter geen gekke toestanden hier. Een half uurtje later dan gepland vertrokken we naar Frankfurt, een vlucht van 40 minuten. Daar de overstap op het vliegtuig naar Ashgabat, wat overigens net zo’n klein en krap vliegtuig was als de eerste vlucht en geen entertainment systeem :(.

Een klein uur in de tweede vlucht krijgen we te horen dat er een probleem is met het landingsgestel en dat we terug moeten naar Frankfurt. Omdat de tanks nog te vol zijn moeten we eerst nog rondjes vliegen voordat we mogen landen. Ondertussen zijn ze op Frankfurt een ander vliegtuig aan het regelen. Uiteindelijk vertrekken we weer om 10 over 6, 4 uur vertraging. We maken nog een tussenstop in Bakoe (Azerbeidzjan) waar bijna alle andere reizigers uitstappen en met zo’n 35 mensen in een nagenoeg leeg vliegtuig vliegen we het laatste uurtje door naar Ashgabat. 

Door de vertraging komen we pas tegen 4 uur ‘s-nachts in Ashgabat. Gelukkig gaan de plichtplegingen daar redelijk snel en hoeven we door de lage aantallen passagiers ook niet lang te wachten op de koffers. We rijden met de bus naar het hotel dat dichtbij is en onderweg vertelt de lokale gids iets over Ashgabat,  onder andere dat er in 1948 een hele zware aardbeving was en alles toen plat ging. De stad is daarna in sovjet stijl weer opgebouwd. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 wordt er veel nieuw gebouwd in marmer. Deze stad staat dan ook in het Guiness book of records als stad met de meeste marmeren gebouwen. We overnachten in hotel Ak Altyn, prima hotel, wel erg leeg. Het seizoen, als dat er al is hier, is blijkbaar nog niet op gang gekomen. We gaan snel naar de kamer, die helaas wel erg warm is (27c met een airco die niet werkt), en snel naar bed. Iets over 5 uur doe ik het lucht uit.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag