Santiago de Cuba

Vandaag weer een redelijk relaxte dag, om 9 uur vertrekken we merken e bus om een paar bezienswaardigheden te bezoeken die niet op loopafstand van het centrum liggen. De kriebel in mijn keel is een ietsje minder dus minder hoestbuien en het komt ook al een beetje los. Nadeel is wel dat mijn neus steeds vaker verstopt raakt, vooral als ik bij een airco zit. Maak me nu al zorgen over de terugreis want als je je oren niet kan klaren in het vliegtuig is dat geen pretje.

Onze busroute neemt ons vanmorgen eerst naar het plein van de revolutie ‘Antonio Maseo’. Elke stad in Cuba heeft wel een dergelijk plein en wordt dan meestal verbonden aan devnaam van een lokale held. In dit geval dus Antonio Maseo. Op het plein staat een standbeeld van hem en nog wat andere kunst. De volgende stop is de Santa Ifigenia Cemetery, een vreselijk protserige begraafplaats met een overdaad aan marmer en beelden. Hier ligt ook José Martin begraven en bij zijn graf wordt elk half uur de wacht gewisseld. Onderweg naar onze volgende stop rijden we nog lang de Moncada barakken waar ooit de eerste aanval van de revolutionairen van Fidel Castro plaatsvond. Onze volgende stop is Loma de San Juan, een heuvel waar ooit de laatste slag plaatsvond tussen de Spanjaarden en de Amerikanen in 1891. Het rondlopen bij al deze plaatsen wordt wel een uitdaging want het kwik is inmiddels ver boven de 30 graden gestegen.

Wij gaan verder naar San Pedro de la Roca Castle dat de ingang naar de baai van Santiago de Cuba beschermd. Hier hebben we een uur om door het fort te dolen, foto’s te maken, een drankje te drinken en langs de vele souvenirshops te lopen. Onderweg naar ons laatste bezoek rijden we nog langs de oude Bacardi fabriek.sinds de Bacardi familie Cuba verlaten heeft wordt hier een ander merk geproduceerd maar nog steeds met hetzelfde recept. Ons laatste bezoek is een eilandje in de baai waar we met het pontje naartoe varen. We lopen een rondje om het eiland dat eigenlijk een soort schiereiland is want bij eb kan je er naar toe lopen. Daarna varen we terug en rijden met de bus naar het hotel. Halverwege laten we 6 van de 18 (Karin A. en Walter waren niet mee) uit de bus die in het centrum blijven. Bij het hotel ga ik met Hedwig, Wim, Elly en Karin B. een sandwich halen bij een lokaal zaakje en daarna loop ik met Karin nog even naar de man met de softijs machine die we vanuit de bus gezien hebben. Dan trek ik me weer even terug om een dutje te doen want ik voel me nog helemaal niet top…

Om half 7 verzamelen we voor het diner. We eten vandaag bij een familie op een terras met uitzicht over de baai. Alleen jammer dat het al donker is als we daar aankomen dus je ziet niet zoveel. Wat voor mij persoonlijk ook een nadeel is, is dat ze gespecialiseerd zijn in sea-food. Van mijn reisgenoten begrijp ik dat de kreeft, vis en garnalen heerlijk zijn, de (enorme hoeveelheid) kip die ik kreeg voorgeschoteld was echter droog en taai. Terug in het hotel gaan een paar mensen nog wat drinken op een terrasje verderop. Ik wilde heel graag mee, maar besluit het toch maar niet te doen. Mijn keel doet nog steeds pijn, mijn neus loopt vol, mijn hoofd voelt alsof er een spons in zit en hoofdpijn begint ook op te zetten. Toch maar weer vroeg gaan slapen.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag