Van Ho Chi Minh City naar de Mekong Delta

Met een wektijd van half 7 ga je bijna spreken van ‘uitslapen’ hier. Het ontbijt maakt het nog meer een feest want voor de eerste keer hier in Vietnam hebben ze zowaar pannekoeken. En ook een gekookt eitje zit hier in het assortiment, in een meeste andere hotels waren alleen gebakken eieren beschikbaar.

We rijden om 8 uur bij het hotel weg richting de Mekong Delta. Inclusief de koffiestop is het een dikke 3 uur rijden naar de plaats waar we op de boot stappen. We maken vervolgens een boottocht over een van de ‘armen’ van de Mekong rivier. De Mekong splits zich namelijk eerst in 2-en en elk van die twee splitst zich vervolgens nog verder op. Zo ontstaat een enorme delta met heel veel eilanden. Wij stoppen bij een bedrijf waar onder andere rijst en kokos wordt verwerkt. We zien hier eerst hoe rijst gepoft wordt, vervolgens wordt deze met melasse in een smaakje vermengd en uitgerold. Daar snijden ze dan vervolgens rijstkoekjes van waar wij gelijk een stukje van mogen proeven. Een stukje verder worden kokossnoepjes gemaakt die een beetje naar caramel smaken. We krijgen ook nog een rijstwijn te drinken die gemaakt is in een vat met slangen. Dit zou medicinaal zijn, de drank is in ieder geval flink sterk. Als afsluiter mogen we nog meer dingen proeven waarvan sommige helaas vol zitten met gember (wat ik dus ronduit smerig vind).

We stappen weer in de boot en varen een stukje verder naar een plek waar we gaan lunchen. We moeten hier zelf onze springroles klaarmaken en optioneel ook nog een ander gerecht. Ik laat dat wel aan de professionals over. Het eten is weer veel te veel en erg lekker. Onder andere en soort springroles die we zelf nog met gebakken riviervis moeten opvullen, een olifantoorvis. Die vis wordt in zijn geheel en staand opgediend, dus met alles er nog op en aan. Na de lunch varen we nog een stukje verder naar een plantage waar we zien hoe ze planten ‘enten’. Daarbij nemen ze bijvoorbeeld een mango plant uit Thailand en planten dan en stekje van een mango plant uit Vietnam op deze plant en hopen dan een combinatie te vinden die grotere of zoeter vruchten oplevert. Na dit bezoek varen we nog een uurtje door voordat we weer bij de bus aankomen. Het is inmiddels tegen half 4 als we naar het hotel vertrekken. Het is een uur rijden en onderweg zie we nog iemand op een bromfiets vol met levende eenden rondrijden.

Hotel Kim Tho in Can Tho waar we verblijven is op het eerste gezicht een prima hotel. Mijn kamer heeft echter wel een paar nare punten. Het bed is heel laag met uitstekende houten punten (al twee keer gestoten) en het bad ligt juist wat hoger dus is het moeilijk instappen. Ook is het bad, waar je dus ook in moet douchen, spekglad. Heel voorzichtig zijn dus. We hebben dik twee uur vrij en in de buurt is niets te doen, dus werk ik mijn blog maar even bij voordat we om 7 uur verzamelen voor het eten. We eten in een heel rumoerig restaurant waardoor ik de helft van de gesprekken niet kan verstaan. Het eten viel me ook wat tegen voor wat we gewend waren tot nu toe. Na het eten loop ik met een paar anderen nog een rondje door de stad en daarna gaan we nog een drankje halen op het dakterras van ons hotel. Rond een uur of 11 gaan we slapen want morgen gaat de wekker alweer om 6 uur.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag