Van Hanoi naar Halong Bay

Vandaag gaan we naar het absolute hoogtepunt van de reis, namelijk naar Halong Bay. Dit is een prachtige baai gevuld met honderden omhoogstaande begroeide rotsen. Dit is dan ook een Unesco world-heritage site.

We vertrekken vandaag ook weer om 8 uur dus worden we om half 7 gewekt. Het is ongeveer 4 uur rijden naar Halong Bay met onderweg nog een koffiestop. Bij deze koffiestop staat een workshop waar prachtige marmeren beelden en borduursels worden gemaakt. Met name Loek is serieus naar de beelden aan het kijken voor zijn tuin, want hoewel prijzen rond de 5000 Europa geen koopjes zijn kosten deze beelden in Nederland 2 tot 3 keer zoveel. We rijden verder en onderweg vertelt Vincent nog wat over Vietnam, onder andere dat hier ook fabrieken staan van Samsung, Adidas, Canon en ook de fabrieken waar de Xbox wordt gemaakt. Bedrijven moeten nu nog aan strenge eisen voldoen waardoor ze niet de volledige controle hebben en dat schrikt soms af. Maar daar komt verandering in wat goed is voor Vietnam want dan kan hopelijk de hoge werkeloosheid van 10-15% worden teruggebracht.

Rond een uur of 12 stappen we in de tender die ons naar de boot brengt. Het is een middenklasse boot met 9 hutten, we moeten dus weer kamers delen. We beginnen direct aan de lunch die overigens wat tegenvalt voor Vietnamese begrippen. Ondertussen varen we Halong Bay verder in en zitten we al snel tussen de stijl uit het water stekende karststeen rotsen. In deze hele baai van 1500 km2 staan bijna 2000 van deze eilanden van karststeen dat zachte steensoorten bevat en dus onderhevig is aan erosie. Deze erosie heeft gezorgd voor dit mooie landschap. Het is echt een prachtige omgeving, alleen jammer dat het weer niet mee zit. Het is strak bewolkt en af en toe wat frisjes door de wind

Na 2 uur varen gooien we het anker uit op een plaats tussen diverse eilandjes en we zijn zeker niet de enigen. Er liggen al diverse andere boten en uiteindelijk in ons zicht denk ik wel 30. We maken in de middag nog een excursie naar een grot en daarna gaan er een paar kanovaren. Als het mooi weer was geweest had ik dat ook wel willen doen maar nu sla ik even over. Rond 7 uur is het diner en dit is niet echt top, misschien omdat ik met het groepje ‘geen vis en geen schaaldieren’ mee eet en ze hier juist daarin gespecialiseerd zijn. Na het eten nemen we nog een drankje en ga ik ook nog even klaverjassen met een paar reisgenotenl tegen 11 uur vinden we het genoeg en om half 12 lig ik in mijn bed.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag