Meknes en Volubilis

Vandaag mogen we al weer iets langer uitslapen, de wake-up call is om 07:30 en om 09:00 vertrekken we. Het ontbijt in dit hotel is alweer een stuk meer westers en dat vind ik prima. Lekker een gekookt eitje, een stukje brood en een beetje jam, meer heb ik niet nodig. De koffie is hier overigens heerlijk!

We gaan vandaag de stad Meknes in, deze stad is in de 10e eeuw gesticht door de berberstam Meknessa maar pas in de 17e eeuw echt belangrijk geworden, het was toen de hoofdstad van het land. Bij vertrek herinnert onze reisleider ons nog even dat het eerste kerstdag is… dat was nog helemaal niet tot ons doorgedrongen. We beginnen ons bezoek door eerst naar de binnenste van de 3 ringen in de stad te rijden, elke ring heeft een dikke stadsmuur. In het centrum vinden we een groot waterbassin met vlak daarnaast een aantal silo’s en stallen die allemaal uit de 17e eeuw stammen. Het zijn panden met muren van 4 meter dik, zelfs de binnenmuren zijn zo dik. De silo’s zijn gerestaureerd, maar van de stallen staat niet meer dan de half vervallen muren. Ooit stond hier een groot deel van de 12.000 paarden van de koning.

Na dit bezoek rijden we door naar het centrale plein waar we de (volgens diverse reisgidsen) mooiste poort van Marokko vinden. Persoonlijk vond ik deze niet echt bijzonder veel uitsteken boven de andere poorten die we al gezien hadden. Helaas is het weer vandaag een stuk minder, het is maar 13-14 graden en het waait. Af en toe valt er zelfs een druppel regen. We hebben een uurtje vrije tijd op dit plein en splitsen op in groepjes. Echter op een paar uitzonderingen na zitten we 10 minuten later toch allemaal bij hetzelfde koffiehuis. Na een heerlijke bak koffie ga ik met een klein groepje eerst de lokale markt door. Daar vinden we voornamelijk vlees, koekjes in alle soorten en maten en heel veel olijven waar deze regio bekend om staat. We lopen ook nog even door de kleine en drukke winkelsteegjes.

Kwart voor 12 verzamelen we weer met de groep en rijden de uitlopers van het Riftgeberge in op weg naar Volubilis, de overblijfselen van de Romeinse stad. Hier krijgen we een rondleiding door een lokale gids. Het is best nog een groot complex en nog niet eens alles is opgegraven. Maar er staat niet veel van overeind, de Romeinen hebben deze stad achtergelaten na een grote aardbeving en de tand des tijds heeft het verder aangetast. Terwijl we daar rondlopen begint het steeds een beetje erger te spetteren… We snellen dan aan het eind ook naar de bus en rijden naar het stadje Moulay Idriss, vernoemd naar de stichter van de Marokkaanse staat. Hier gaan we lunchen voordat we doorrijden naar Fes.

We komen rond half 6 aan in Fes en verblijven in de Fes Inn. Ik mag weer niet klagen, het is een mooie ruime kamer. Ook binnen is het hier fris (in tegenstelling tot het vorige hotel), maar helaas is er geen wifi in de kamers.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag