Zomerpaleis, Hutongs en dan met de trein naar Xi’an

Er staan een aantal excursies op het (veelal optionele) programma voor vandaag, maar wederom zullen we die niet allemaal met z’n allen doen. Ingrid, Xiao Jing en Madelein haken af voor het ochtendprogramma en besluiten te gaan shoppen in de stad. Ik ga met Erik en Marion naar het Zomerpaleis dat net even buiten de stad ligt. De koffers moesten vanmorgen voor de kamer want die gaan mee de bus in. Vanavond vertrekken we met de trein naar Xi’an.

Helaas ben ik tijdens deze excursie vergeten mijn GPS aan te zetten (overkomt me wel vaker) dus de route in deze post is pas vanaf het vertrek bij dit zomerpaleis. Het zomerpaleis is een ernorm complex waar een kunstmatig meer gegraven is. De grond uit dat gat is gebruikt om een berg te maken en zo is deze “Fen Shui” met water aan de voorkant en een berg achter het de huizen. We zien een beeld van een Qilin, een mythologisch beest dat blijkbaar uit meerdere beesten is opgebouwd. Het park heeft prachtige gebouwen met lange galerijen die vaak heel mooi beschilderd zijn. De langste galerij heeft een lengte van 700 meter. Er is ook een kopie van de Marco Polo brug. Overal groeien veel planten, struiken en bomen die nu in bloei staan. We maken ook nog een boottochtje over het meer maar dat stelde niet zoveel voor.

Na dit bezoek rijden we naar de Drum Tower in Beijing. In dit gebouw sloegen ze vroeger elk heel uur van 7 uur ‘s-morgens tot 7 uur ‘s-avonds op een reeks van wel 14-16 drums. Tegenover op het pleintje staat de Bell Tower waar ze gedurende de nachtelijke uren de bel elk uur luiden. De dames die waren gaan shoppen sluiten bij ons aan en we nemen eerst even een broodje. Daarna gaan we gezamelijk naar boven via een hele lange stijle trap. Boven wordt er voor de toeristen nog regelmatig een show gegeven op de drums (alleen worden er dan maar 5 gebruikt).

We vervolgen de dag met een rit door de Hutong met een aantal riksja’s. Het woord Hutong komt uit het Mongools en is ingevoerd toen de Mongolen dit gebied hadden veroverd en van Beijing de hoofdstad maakten. Het woord betekent “bron” en wordt gebuikt omdat Mongolen hun huizen in een vierkant om een bron heen bouwden. Hier zijn echter geen bronnen, alleen binnenplaatsen, maar de naam is gebleven. Het zijn dus allemaal blokjes van oude lage huizen om binnenplaatsjes. Er is inmiddels electriciteit omdat voor de Olympische Spelen men niet meer wilde dat met kolen gestookt werd (teveel smog), maar riolering is er nog steeds niet. Centraal staan toiletten en doucheruimtes per 60-80 personen. Toch wonen veel Chinezen hier graag omdat het gezellig en knus is.

Onderweg stoppen we eerst bij een lokale markt, waar we naast de bekende plaatjes (vis, vlees, organen, groeten en fruit) bijvoorbeeld ook plastic anderhalve literflessen Vodka zien staan. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het water is. We brengen ook een bezoek aan een huis om een goede indruk van de Hutong huizen te krijgen. Na afloop gaan we nog even op een terrasje zitten totdat het tijd is om wat te gaan eten vlak bij het station. Daarna vertrekken we richting de trein. De trein is krap en warm en we hebben de grootste moeite de koffers in de couchette te krijgen (normaal gaan deze in een bagage ruimte, maar omdat wij met een kleine groep zijn nemen we hem zelf mee). De couchettes zijn vrij krap en het is er warm. Ik en Erik delen er een met 2 Polen. De 4 dames hebben er een en onze reisleidster zit in een couchette met 3 britse dames. We blijven nog even kletsen en Erik is al snel richting bed verdwenen. Een uurtje later ga ik ook mijn bed in.

Route van vandaag

 

Route met de trein

 

Foto’s van deze dag