Jungle tochten en Batang Ai

Iets voor 6 uur werd ik wakker van die #%$&*@ hanen die hier overal rondlopen en kraaien met een volume alsof ze naast je bed staan. Ik had ook niet veel slaap gehad, heb nog een tijd lang wakker gelegen van de herrie van de rest van de groep en rond half 3 nog een keer wakker geworden toen er weer een groepje naar bed ging. De laatste waren zelfs pas rond half 4 naar bed gegaan hoorde ik later. De 2 andere gasten hebben we ‘s-morgens nog wel even gezien, maar er kon geen “good morning” meer vanaf.

Na het ontbijt mochten we eerst nog even zelf een poging wagen met een oorspronkelijke blaaspijp met pijltjes een doel te raken. Dit ging nog best goed (hoewel het natuurlijk over een hele korte afstand ging). De techniek op zich is niet moeilijk, maar accuratesse zal vast heel wat meer oefening kosten. Het kost blijkbaar ruim een jaar om stukje bij beetje een balk tropisch hardhout uit te hollen en er zo een blaaspijp van te maken. Degene waar wij mee mochten werken was blijkbaar al zo’n 100 jaar oud. Hierna deden we nog een korte wandeltocht door de jungle in de “achtertuin” van de Iban waar ook een stuk als begraafplaats is ingericht. Het zag er allemaal wat vervallen en onverzorgd uit, ze besteden niet echt heel veel tijd aan de doden. Ook werden een aantal vallen gedemonstreerd.

Omdat wij het allemaal wat sneller deden dan normaal waren rond half 11 al klaar met het programma. Eigenlijk zouden we hier ook een lunch hebben, maar omdat we zo vroeg waren werd besloten al eerder te vertrekken naar Batang Ai, we zouden de boot van 12 uur pakken. Het was nog wel een half uur met de longboats en een half uur met de bus naar de vertrekplaats van die boot. Batang Ai was oorspronkelijk een natuurlijk meer, maar het is nu een stuwmeer (en dus veel groter dan het ooit was). Er ligt ook nog een compleet dorp zo’n 20 meter onder water en tijdens onze boottocht konden we ook de kruinen van een paar bomen nog boven water zien steken. Het Hilton Batang Ai Longhouse Resort is ook weer als een oorspronkelijk longhouse gebouwd (een eis van de oorspronkelijke bewoners van dit gebied) op een schiereiland in het meer.

Na aankomst ben ik gelijk mijn kamer ingedoken voor een douche en een bezoek aan het toilet (net als vele anderen). Daarna ben ik nog wat gaan lunchen en ook hier druppelden mensen in- en uit. Peter en Rene waren eerst nog de “nature trail” gaan lopen en kwamen terug toen ik nog zat te lunchen. De meesten gingen na de lunch gelijk door naar beneden om te gaan zwemmen in het meer (het zwembad is gesloten vanwege verbouwing). Ik ben samen met Ilse ook de nature trail gaan lopen. Dit begint met een korte maar pittige klim naar de top van de heuvel. Daar kom je op een paar hangbruggen van ongeveer 1 plank breed, maar wel met netten ernaast zodat je er niet uit kan vallen. Deze bruggen waren nog verassend lang vond ik. Uiteindelijk was er nog een mooi uitzichtpunt en konden we via de andere kant van de berg weer teruglopen. Ik ben daarna eerst nog maar eens even gaan douchen en heb wat aan mijn blog gewerkt.

Na het diner zijn we aan de cocktails gegaan, deze zijn prijzig in dit hotel maar omdat het zwembad dicht is krijgen we 50% korting op de drankjes. Om 11 uur bleek de bar echter te sluiten. Ik ben nog even blijven zitten maar zo rond half 1 naar mijn bed gegaan.

 

Foto’s van deze dag